Vendes d'immobles
Vendes d'immobles

Guia pràctica per a la compravenda d'immobles

La Cambra de la Propietat detalla tot allò que necessites saber a l'hora de comprar o vendre un immoble de cara aquest 2023.

La compravenda de béns immobles pot ser un procés complex si no s'hi està acostumat. Per això, si s'arriba a la conclusió que toca vendre algun immoble, sempre cal acudir a professionals per poder tenir a punt tota la documentació necessària per a la transacció. Per això, la Cambra de la Propietat repassa tots els punts que cal tenir en compte a l'hora de fer una tasca d'aquestes característiques. A continuació sabreu tot el que necessiteu.

Totes les parts de l'operació

En una transacció d'aquestes característiques sempre hi ha dues parts, tant el comprador com el venedor, que hauran d'estar identificats amb DNI o NIE en cas d'estrangers, o el CIF en cas de persones jurídiques. Caldrà la documentació extra si qui actua ho fa a través de representants. Per últim si els venedors no són residents a l'Estat, el comprador ha de retenir el 3% del valor de l'Immoble per pagar a Hisenda pel guany obtingut.

Sobre l'immoble objecte de venda

Sobre l'immoble en venda necessitarem diversos documents per tal de poder portar a terme la transacció amb èxit. Són els següents:

  • Nota simple expedida pel Registre: servirà per conèixer titulars, descripció i càrregues (hipoteques, embargaments, servituds de qualsevol classe, normes de la Comunitat, de la urbanització...)
  • Escriptures públiques prèvies: Serviran per conèixer la història de l'immoble, possibles dret de vol, si hi ha reservat drets a edificar i altres detalls.
  • Referència cadastral i Impost de Béns Immobles i altres arbitris: El més adient seria comptar amb els rebuts dels darrers quatre exercicis d'IBI, ja que el termini de prescripció és de quatre anys i així evitarem ensurts.
Vols comprar un habitatge usat? Atenció als importants canvis fiscals
 

Coordinació de la realitat amb el Registre de la Propietat i el Cadastre

La coordinació entre informació registral y cadastral és crucial perquè tot estigui perfectament inscrit al Registre de la Propietat i al propi cadastre, sobretot si s'ha de demanar una hipoteca.

Subministraments

Naturalment, els subministraments bàsics (aigua, llum, gas) han d'estar al dia, pel que caldrà tenir factures per poder assegurar que no hi ha cap rebut en deute i que es podrà fer un canvi de nom.

Documentació rellevant i aspectes urbanístics

  • Certificat d'eficiència energètica i cèdula d’habitabilitat: la UE obliga a posar-ho a disposició del comprador, tret de dos supòsits com que l'habitatge s'hagi de rehabilitar o si es declara expressament que l'immoble no anirà destinat a habitatge
  • Certificat de deutes amb la comunitat: cal declarar expressament estar al corrent de pagament o què es deu i en quin procés es troben els deutes.
  • Inspecció Tècnica de l'Edifici: conegut com a ITE, és una avaluació obligatòria que han de fer tots els edificis de més de 45 anys i que analitza la conservació de l'edifici, elements estructurals... és un element que aporta la comunitat de propietaris on s'integra l'habitatge.

Llicències d'obra i els seus finals d'obra corresponents

Cal tenir els originals i les còpies de totes les llicències concedides, així com certificats finals d'obra de l'Ajuntament, primera ocupació, plànols aprovats, projecte bàsic i execució.

Informe de qualificació urbanística

Cal reclamar a l'Ajuntament aquest document per saber les condicions edificatòries que s'han de complir en el solar en qüestió.

Què passa si l'immoble està arrendat?

Per últim, cal saber que si l'immoble està arrendat, qui adquireixi l'habitatge haurà de quedar subrogat al contracte d'arrendament durant els cinc primers anys de contracte. L'inquilí, a més, té dret de tempteig i retracte sobre l'habitatge:

  • Dret de tempteig: el propietari ha de notificar la intenció de vendre l'immoble i les condicions essencials perquè l'inquilí, si vol, pugui exercir el dret a tempteig.
  • Dret de retracte: es pot exercir després de la venda, sempre que s'hagi venut per preu inferior, sense els requisits exigits o si la notificació esmentada anteriorment no s'hagués dut a terme.

Tots aquests aspectes són els que cal tenir en compte en una compravenda de béns immobles. Per això, a la Cambra de la Propietat ofereixen el millor assessorament perquè no falti cap documentació ni cap pas a l'hora de dur-ho a terme. Tràmits, gestions, estudis i tots els detalls que necessites estan a les seves mans. Pots contactar amb ells en aquest enllaç.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive