Assegurança de la llar. Obligatori?
Assegurança de la llar. Obligatori?

És obligatori tenir assegurança de la llar?

La Cambra de la Propietat resol un dubte habitual i que dependrà de cada cas, que cal tenir en compte.

El Real Decret 716/2009 estableix que els béns  sobre els que es constitueixi una garantia hipotecaria hauran de comptar amb una assegurança de danys adient a la naturalesa dels mateixos. Els riscos coberts, hauran de ser, almenys, incendi i elements naturals (garanties bàsiques), i la suma assegurada haurà de coincidir amb el valor de taxació del bé assegurat exclòs el valor dels béns no assegurables per naturalesa, en particular el sòl. Per tant, és obligatori tenir assegurança de la llar? És una pregunta habitual quan es compra o es lloga un immoble, i la resposta és important saber-la. La Cambra de la Propietat us dona tots els detalls.

Cal matisar que des del 2013 el Parlament Europeu va aprovar una Directiva Europea que prohibeix expressament la vinculació entre assegurança i préstec hipotecari, pel què la contractació d’aquesta pòlissa d’assegurança obligatòria és lliure, sense que necessàriament hagi de ser la comercialitzada pel banc.

Tot i no ser obligatori en la resta de casos, donat el tipus de sinistres que cobreix una assegurança de llar, és molt recomanable tenir-ne. Un incendi, una fuita d’aigua, un robatori... poden suposar un trasbals econòmic important per una família en cas de no tenir assegurança que ho cobreixi.

iStock 879655788
Per a qualsevol imprevist
 

I si tinc el pis llogat?

En els pisos de lloguer, donat que hi pot haver varis intervinents, tot i no ser obligatori (excepte si el pis està hipotecat), o si s’ha pactat al contracte de lloguer, és convenient que cadascú disposi de la seva assegurança.

Sovint, als contractes de lloguer es pacta l’obligació que el llogater contracti una assegurança de Responsabilitat Civil per la cobertura de les despeses derivades de danys a tercers a conseqüència d’una acció accidental seva, però a la pràctica és difícil controlar que segueixi vigent anualitat rere anualitat. I en cas de no ser així, difícilment es podrà resoldre el contracte de lloguer per aquest incompliment.

A La Cambra disposen d’una assegurança especialment dissenyada per als propietaris de pisos llogats, el Propietat Tranquil·la, on s’assegura el continent (la casa i la seva estructura, parets, terres i instal·lacions), i un mínim de contingut que la part arrendadora pugui deixar al pis, així com la Responsabilitat Civil tant del propietari com del llogater com a usuari del pis, per tal que els propietaris puguin estar tranquils davant la Comunitat i altres copropietaris.

  • Contacta aquí amb la Cambra per a més informació sobre aquest i altres temes

És important esmentar que el Tribunal Suprem admet la responsabilitat del propietari d’un pis o local per les infraccions i els danys comesos a la Comunitat de Propietaris per qui ocupi el pis, motiu pel que és important tenir una assegurança com el Propietat Tranquil·la que en respongui d’entrada, tot i que després aquesta pugui repercutir al llogater causant perquè sigui aquest qui n’acabi responent.

D’altra banda, el llogater haurà d’assegurar el seu contingut (electrodomèstics, mobles, joies, aparells electrònics...) i també la seva Responsabilitat Civil, si no vol fer front, com comentàvem, a les despeses derivades de danys a tercers a conseqüència d’una acció accidental seva.

En qualsevol cas, una bona opció és recórrer als serveis experts de professionals com els de La Cambra de la Propietat per tal d’estar assessorats en cada cas quina assegurança pot adaptar-se millor a les nostres necessitats.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive