A l'espai.
A l'espai.

Una startup catalana que fa un motor per coets espacials

L’empresa assegura que és una “fita històrica” en la indústria espacial mundial

La ‘startup’ catalana Pangea Aerospace ha produït un motor ‘aerospike’ per a coets espacials amb tecnologia 3D. Aquest producte replica els motors desenvolupats per la NASA entre els anys 1970 i 1990 a un cost “extremadament reduït” i soluciona també el problema de la refrigeració gràcies a la fabricació additiva, és a dir, la impressió 3D de metalls, i els nous materials. “Hem aconseguit desbloquejar la tecnologia ‘aerospike’ a un cost molt baix. Es tracta d’una fita a escala mundial per al sector i ho hem aconseguit des d’Espanya”, ha celebrat el conseller delegat i cofundador de l’empresa, Adrià Argemí.

L’empresa ha guanyat un contracte de la CNES, l’agència espacial francesa, per estudiar com es pot aplicar aquesta tecnologia a motors més grans, com els que propulsen Ariane 6 o Falcon 9 de Space X. La companyia està també en converses amb altres entitats privades, així com amb l’Agència Espacial Europea (ESA) i el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial d’Espanya (CDTI) sobre l’ús i desenvolupament d’aquesta tecnologia.

El motor ‘aerospike’ és “molt més eficient” respecte a altres motors, ja que requereix un 15% menys de combustible per portar els mateixos quilograms de satèl·lit en òrbita. Gràcies a la fabricació additiva, l’empresa ha dissenyat uns canals de refrigeració amb unes geometries molt complexes i ha pogut fabricar aquest motor a un cost molt reduït.

Per ajudar a resoldre el problema tèrmic que tenen aquest tipus de motors, Pangea Aerospace ha comptat amb el seu soci Aenium, una empresa de fabricació additiva amb seu a Valladolid.

Des de la seva creació el 2018, Pangea Aerospace ha captat més de 3,5 milions d’euros de subvencions europees i estatals i ha guanyat diversos premis d’innovació. EL maig d’aquest any, l’empresa va aixecar tres milions d’euros en la seva primera ronda d’inversió, una operació liderada per la gestora de fons barcelonesa Inveready i acompanyada pels fons Primo Space, Dozen Investments, E2MC i l’entitat pública CDTI.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive