Després de gairebé mig segle formant generacions de músics, l’Aula Masafrets de Mataró tanca una etapa important i emprèn aquest curs 2024-25 un camí que potser no és tant nou: tornant als orígens. Fundada als anys setanta al barri de Peramàs, l’escola, gestionada com a cooperativa cultural i d’educació musical, ha estat un referent tant en el vessant pedagògic com en la cultural de la ciutat.
Al seu espai s’hi han format molts alumnes, “hem arribat a tenir fins a terceres generacions d’una mateixa família”, explica l’Alba, una de les dues fundadores i professores de l’escola. “Som una família, l’alumnat ha crescut amb nosaltres, l’equip docent hem crescut amb les famílies”, fent que el perfil de la música fos des d’un enriquiment personal a formar músics professionals. Així, l’Aula Masafrets ha anat més enllà de la formació, acollint petits i grans en un entorn proper i enriquidor, on les cures i l’estima pel procés d’aprenentatge és el centre.
La nova etapa, però, suposa una tornada als orígens. “Actualment, a la ciutat hi ha propostes amb valors molt potents, amb molts més recursos per poder mantenir una oferta variada d’instruments. L’ Ariadna, professora i sòcia també de la cooperativa, continua dient “nosaltres, però creiem que necessitem decréixer, apostant per la formació del piano, el violí i la viola, amb el llenguatge musical, per així també tenir temps per teixir noves aliances”. A l’Aula sempre havia tingut un pes molt gran l’escola de música, i actualment la branca de la gestió cultural i els projectes a la comarca va agafant més importància.
El local on estava l’escola fins ara, inaugurat el 2003, deixarà de ser la seu del projecte i està a la venda. Això no vol dir, però que s’aturi l’activitat musical i pedagògica.
Fan falta espais de pausa
“La pràctica de la música, la cultura d’abraçar l’estudi, la concentració, el recolliment, l’atenció, tot el que va de bracet amb el fet de tocar un instrument clàssic, continuarà. Ara més que mai, necessitem espais de pausa, d’escolta activa cap a processos de llarg recorregut, com és el fet d’aprendre un nou llenguatge, tocar amb altra gent i estar atentes al col·lectiu”. Aquest objectiu comenta la Pepita, co-fundadora de l’Aula, deixa clar que no pot aturar-se. Amb projectes com intercanvis d’Erasmus+ amb joves, apropar la música a residències i espais de cures a la gent gran, participar dins les festes majors dels barris, col·laborant amb altres espais educatius, han de suposar crear un context per a l’alumnat de l’Aula: continuar amb un acompanyament que manté l’essència destacada de fa tants anys de l’escola. L’escola té previst mantenir una presència cultural a la ciutat, amb projectes puntuals o concerts més regulars com el cicle La Modesta (un cicle de més de tres anys de vida, amb una programació periòdica i feminista de música de cambra, una mirada tan necessària actualment en espais públics) amb el suport del tenor mataroní Amadeu Casanovas.
Decréixer com a evolució
“Decréixer com a terme d’evolució, d’estima cap a voler fins on podem i no forçar estructures, de ser crítiques amb la societat i la precarietat en què ens trobem els espais educatius, culturals i musicals, tant per les treballadores com pel fort impacte econòmic que suposa per les famílies. A poc a poc, abraçant la proximitat, el fer mai per sobre de cuidar-se, tant en la vida com en la música, el nostre refugi”, conclou l’Ariadna.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris