Els Jutjats de Mataró. Foto: R. G.
Els Jutjats de Mataró. Foto: R. G.

Condemna a una empresa de Mataró que va fer fora un treballador després de dir que tenia Covid

Un jutjat de Mataró obliga ara a l'empresa, del ram de la construcció a indemnitzar i tornar a contractar el treballador, acomiadat el 27 de març

El Jutjat Social 1 de Mataró ha anul·lat l’acomiadament d’un treballador a qui l’empresa va extingir sense preavís el seu contracte just després que aquest comuniqués que patia la Covid-19. L'empresa, amb seu a la capital del Maresme, l'haurà d'indemnitzar i tornar a contractar. Segons ha informat el col·lectiu Ronda, representant del treballador, es tracta d'una sentència pionera a Catalunya ja que és la primera que es pronuncia sobre la possible vulneració de drets fonamentals que afecta les persones contagiades per la Covid-19.

En un comunicat, els advocats del Col·lectiu Ronda assenyalen que el treballador va ser acomiadat el 27 de març, tan sols dos dies després que aquest informés que patia el virus. La sentència estableix que l'acomiadament es va produir per l'únic araó de "ser sospitós de portar una malaltia infecciosa i altament contagiosa" i que aquesta circumstància "es pot equiparar a la malaltia estigmatitzant, és a dir, una malaltia que produeix en terceres persones actituds de rebuig, objecció o por". No ha trascendit el nom de l'empresa, però segons el Col·lectiu Ronda es tracta d'una petita constructora de Mataró. 

En aquest sentit, la resolució del jutjat mataroní aprecia vulneració dels drets fonamentals dels treballador acomiadat instant la nul·litat de l’acomiadament i imposant a l’empresa l’obligació d’indemnitzar-lo amb el pagament addicional de 6.251€ per la comissió d’una falta molt greu.

Des del Col·lectiu Ronda assenyalen que la sentència del jutjatmataroní és pionera. Fins avui, afegeixen les mateixes fonts, els tribunals catalans han resolt de forma dispar quina és la consideració que cal atorgar als acomiadaments que tenen causa o origen en l’actual situació de pandèmia, posant-los en relació a les mesures excepcionals de protecció de l’ocupació dictades des de l’inici de l’estat d’alarma. Tot i així, la sentència del Jutjat Social 1 de Mataró és la primera dictada a Catalunya que es pronuncia sobre la possible vulneració de drets fonamentals que afecta les persones contagiades per la Covid-19 que han perdut la seva feina sense que pugui apreciar-se cap altra causa que el propi estat de salut com a raó extintiva per part de l'empresa.

Anna Huertos i Oriol Pintos han estat els advocats de Col·lectiu Ronda responsables de la impugnació d’un acomiadament que, en opinió dels lletrats, "mostrava des del primer moment un ampli catàleg d’indicis que assenyalaven que el treballador havia perdut la feina per l’única raó d’haver emmalaltit i patir una patologia que en aquell moment, i encara avui, implica una gran càrrega estigmatitzant". Els advocats afegeixen que des de l’inici de la pandèmia, estan sent moltes les persones que s’han quedat sense feina per l’obligació d’haver de mantenir-se en quarantena o seguir tractament mèdic per la Covid-19. 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive