Els calçotets prèmium de fil de soja mataronins que triomfen
Els calçotets prèmium de fil de soja mataronins que triomfen

Els calçotets prèmium de fil de soja mataronins que triomfen

La tèxtil ZD de Mataró, que fabrica roba interior des de 1920 de forma totalment artesanal, obre mercat als EUA i preveu doblar les exportacions

patrocini pous comunitats
 

La tèxtil mataronina ZD ha obert mercat als Estats Units i les seves peces prèmium de moda íntima ja estan en algunes botigues de la costa oest. Als americans els ha cridat l'atenció, sobretot, la línia de productes elaborats amb fil de soja. Es tracta d'un producte natural "espectacular", molt absorbent i antibacterià, explica la gerent de l'empresa, Katty Muñoz. De fet, ZD és pionera en la introducció d'aquest material per a la confecció de roba interior i que s'ha fet servir tradicionalment per a matalassos o roba de llit. Amb l'arribada als EUA, ZD preveu doblar la xifra d'exportacions el 2025. Avui el mercat internacional se centra en Alemanya i França i representa el 5% de les vendes. Es vol arribar al 7% el 2024 i al 10% el 2025.

Amb més de 100 anys d'història, ZD exporta els seus productes des de fa només una dècada, en un procés d'expansió que avança "molt lentament". La direcció no vol fer cap passa en fals i admeten que, amb un mercat local molt consolidat, en l'àmbit de la internacionalització estaven encara "verds".

Muñoz detalla que es va optar pels mercats europeus perquè a nivell global la seva gestió és gairebé local. No hi ha grans canvis a nivell de transports o moneda i actualment el negoci ja és "relativament importants" a països com Alemanya o França. El viatge als EUA s'emprèn el 2023 i actualment ja s'ha introduït producte en algunes botigues de la costa oest.

Katty Muñoz, responsable de ZD
Katty Muñoz, responsable de ZD


L'objectiu de la marca és seguir ampliant el negoci americà i arribar també a la costa est i altres punt del país. Es procés serà també lent, tant per la prudència de la pròpia empresa com per les dificultats d'arribar a nous mercats sense un "reconeixement de marca" a nivell internacional.

Peces totalment artesanals

Des de l'empresa assumeixen aquesta mancança i la supleixen intentant oferir un producte prèmium de la millor qualitat i amb el valor afegit d'una elaboració totalment artesanal. Muñoz destaca que compta amb una plantilla de persones molt "virtuoses" que elaboren cada peça manualment.

La fàbrica, a Mataró. Foto: ACN
La fàbrica, a Mataró. Foto: ACN


Tots els processos es fan a la petita fàbrica que encara es conserva al centre de Mataró i, segons dades de l'empresa, actualment s'elaboren unes 200.000 peces de roba íntima cada any. ZD ha elaborat principalment roba d'home al llarg de la seva història, però des de fa uns anys hi ha també una línia de roba de dona.

Les col·leccions, però, es classifiquen pel tipus de matèria primera. Muñoz assegura que cap dels productes que fan és "convencional" i destaca la importància de les inversions en R+D: "D'una altra manera no haguéssim sobreviscut 100 anys". A més del fil de soja, el cotó egipci orgànic, el fil d'Escòcia o la tela micromodal són altres de les 'joies' de ZD.

Les peces són totalment artesanals. Foto: ACN
Les peces són totalment artesanals. Foto: ACN

 

Comentaris (9)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive