El creixement en empreses depèn de la pandèmia.
El creixement en empreses depèn de la pandèmia.

La bretxa salarial entre directius i empleats se segueix eixamplant a Catalunya

La diferència ja supera els 5.300 euros bruts mensuals a Catalunya, la segona comunitat amb més retribució per als directius i càrrecs intermedis

La bretxa salarial entre directius i empleats s'ha seguit eixamplant el 2020, fins a superar els 5.300 euros bruts mensuals a Catalunya. En termes de salaris mitjans bruts, els directius d'empreses catalanes han cobrat 88.450 euros anuals, entre dotze pagues, 7.370 euros al mes, segons dades extretes de l'informe 'Evolució Salarial 2007 – 2020' d'ICSA Grupo i EADA Business School. Per la seva banda, els empleats han tingut una retribució de 24.323 euros anuals, 2.026 euros mensuals. La diferència entre els sous mitjans és, per tant, de 64.127 euros bruts anuals i 5.344 euros mensuals. 

Les dades de l'informe evidencien un increment gradual de la diferència entre els salaris dels directius i dels empleats. "No estem avançant correctament cap a una equitat entre les distribucions que sigui socialment acceptable i que impliqui un equilibri entre les rendes salarials i les rendes de capital", ha assegurat el president d'ICSA Grupo, Ernesto Poveda, en la presentació de l'informe. A escala estatal, la diferència entre els salaris mitjans d'ambdues categories és de 62.726 euros bruts anuals i 5.227 euros bruts mensuals.

Així mateix, els directius han incrementat 2,5 vegades més que els empleats el seu poder adquisitiu des de 2007. En concret, els directius han augmentat els seus salaris mitjans un 8,8% per sobre de l'IPC en els últims tretze anys, mentre que el creixement registrat en els sous dels empleats ha estat del 3,4%. "Estem fent malament els nostres deures", ha sentenciat Poveda. El president d'ICSA Grupo ha assegurat que hi ha un model retributiu encara molt ancorat en el salari fix indexat a l'IPC i ha reclamat l'aposta per models de compensació "millor dissenyats", que s'alineïn al màxim amb la sostenibilitat de l'organització i que ofereixin un major component variable i extrasalarial.

El professor d'estratègia d'EADA Business School, Jordi Assens, ha atribuït la bretxa salarial entre directius i empleats a la baixa mobilitat del mercat laboral, així com a la pèrdua de valor dels treballs menys remunerats per l'aplicació de la tecnologia. Per altra banda, ha afirmat que les persones directives tenen cada cop "més impacte" en la creació de valor.

La retribució dels empleats també varia en funció de la mida de l'empresa. Els salaris dels directius de la petita empresa han caigut pràcticament un 1% el 2020, mentre que els de la mitjana i gran empresa han augmentat un 2,3% i un 1%, respectivament. En el cas dels empleats, els sous mitjans han crescut un 0,7% en les petites empreses, mentre que s'han incrementat un 3,4% i un 3,2% en la mitjana i gran empresa, respectivament.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive