El 30% dels autònoms de l'Estat està en risc de pobresa
El 30% dels autònoms de l'Estat està en risc de pobresa

Els autònoms suspenen el govern de PSOE i Podem

El 65% dels treballadors per compte propi diuen que les despeses els han augmentat un 20%, segons el baròmetre d'ATA

patrocini Pous nova llei
 

Els autònoms suspenen el govern espanyol (amb un 1,76 sobre 5) pel que fa a les polítiques desenvolupades en aquesta legislatura adreçades al col·lectiu i un 75% afirma estar "igual o pitjor que fa un any". Aquestes són dues de les conclusions del 18è baròmetre sobre la situació dels autònoms a juny del 2023 que aquest dilluns ha presentat ATA. Una altra de les preocupacions passa per l'augment desmesurat de les despeses: encara que facturin més, dos de cada tres autònoms –el 65%- ha vist com s'han incrementat les despeses quasi un 20% en un any. "Aquestes despeses estan posant en risc seriós la continuïtat de molts autònoms, que veuen que augmenten les seves despeses per sobre de les vendes", ha alertat el president d'ATA, Lorenzo Amor.

De fet, prop del 40% dels autònoms ha registrat un descens de la seva facturació en comparació amb el 2022 i únicament un de cada cinc treballadors per compte propi (el 25%) assegura que la seva activitat ha crescut en relació amb l'any passat. Com a contrapartida, 8 de cada 10 autònoms afirmen que no han notat cap millora: un 33,7% constata que ha registrat un descens de la seva activitat i un 41,3% assegura que la seva activitat s'ha mantingut igual. De cara al futur, el 18,2% creu que el seu negoci creixerà en els pròxims mesos, per davant d'un 74,5% que respon que els seus negocis no milloraran a curt termini. Pel que fa a la facturació, el 31,8% dels autònoms afirma que ha augmentat, però només un 4,4% revela que aquest creixement ha superat el 20%.

Un 26,5% dels autònoms respon que la facturació s'ha mantingut similar i un 38,9% considera que la seva facturació el 2023 ha caigut. En l'apartat de despeses, el 83% dels treballadors per compte propi constata que han augmentat i fins a un 50% afirma que aquest increment s'ha situat entre un 10 i un 30%. En canvi, un 12,1% dels autònoms diu que les seves despeses han estat similars en comparació amb el 2022 i només un 4,1% manifesta una reducció de despeses aquest 2023. Per culpa d'això, dos de cada tres autònoms –un 67%- afirma que ha hagut d'apujar preus i un 60,4% pensa que haurà de tornar-los a incrementar al llarg d'aquest 2023.

El 16% dels autònoms planteja acomiadar treballadors

Els principals problemes dels autònoms, segons el baròmetre d'ATA, són la inflació (52,1%), les cotitzacions (48,8%), els impostos (46,8%) i el cost de les matèries primeres (43,1%). De cara als pròxims mesos, un 16% dels autònoms preveu que haurà de disminuir la plantilla si es manté aquesta situació, un 67% dels autònoms espera poder mantenir-la i un 6,1% considera que contractarà nous treballadors. La morositat és un altres dels problemes dels autònoms i un 33,5% reconeix que n'ha patit durant l'últim any.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive