No tenim l’estadística per a concretar-ho, però podríem dir que el 77% de les persones voldrien canviar de feina o, com a mínim, que no treballen d’allò que realment voldrien. Ens podríem inventar aquesta dada i segurament no ens passaríem de frenada.
Canviar de feina és el desig de molta gent. Passa que no sempre és possible perquè normalment no ens plouen les ofertes o, simplement, començar de zero resulta massa arriscat si fem una valoració serena d’aquelles necessitats que hem de cobrir mes a mes. De vegades, però, potser necessitem canviar de feina, en tindríem l’oportunitat i simplement no ens n’adonem. Rescatem, per aquests casos, la valoració que ens feia la pedagoga i directora de la Fundació Factor Humà, Anna Fornés, a RAC1.
DIFICULTAT PER LLEVAR-TE ALS MATINS
Si quan sona el despertador penses en la feina i et quedaries al llit, no és un bon senyal. Com apunta Fornés, “si tens dificultat per llevar-te als matins, o si el diumenge estàs de mal humor perquè l’endemà has d’anar a treballar, és un mal senyal”.
QUÈ SENTS QUAN HI ARRIBES
Si estàs en aquest punt vital de tenir dubtes sobre la feina que fas, un bon exercici és “pensar el que sents quan obres la porta del despatx, quan entres a la botiga, a la fàbrica, a l’oficina”. Si el que sents són sentiments o emocions poc positives o poc engrescadores, tens un senyal que la situació ha de canviar.
AVORRIMENT
L’avorriment és un gran indicador. Quan t’avorreixes a la feina, mal senyal. Si mires un cop i un altre el rellotge i només desitges que passin les hores, l’avorriment t’empaita. Reflexiona-hi.
VIURE PER TREBALLAR
És un senyal alarmant “quan la teva feina t’absorbeix tant que penses que de dilluns a divendres no pots fer res més que no sigui treballar. Tota la teva energia l’estàs posant a la feina. Surts tan cansat, o allargues tant les jornades, que la teva vida es redueix a la feina. I això inclou els directius, que també han de tenir vida: cobren més perquè tenen més responsabilitat, no perquè hagin de renunciar a tenir vida”.
TENS DOLORS CONSTANTMENT
“Els trastorns musculoesquelètics i les malalties mentals com les depressions són els principals motius per agafar la baixa laboral. Si no et trobes bé o quan comences les vacances et poses malalt, potser és que vas acceleradíssim”.
NO CREIXES COM A PERSONA
“Sentir que aprens coses noves i que cada dia creixes personalment a la feina és importantíssim”. No és un objectiu fàcil d’assolir en molts casos i, en d’altres, aturar-se a pensar ajuda a trobar aspectes que fan créixer personalment.
Font: RAC1.
Comentaris