Quan volen, els governs tenen molta celeritat. Després que el Tribunal Constitucional tombés l'impost de plusvàlua municipal que els ajuntaments degut a que no s'ajustava a dret, el Consell de Ministres ja ha aprovat el decret llei que regula un nou impost i que entrarà en vigor el proper dimecres, dia 10 de novembre. Per tant, a partir d'aquesta setmana ja es podrà cobrar. Comajuan Finques explica quins són els detalls d'aquest nou acord i com afecta tant a usuaris com als propis ajuntaments.
Els experts indiquen que els criteris que es fan servir a partir d'ara seran constitucionals i permetran als ajuntaments no retallar inversions perquè podran reprendre el cobrament de la plusvàlua. La gran diferència, i que Comajuan Finques considera clau, és que si la venda d'un immoble no genera un benefici al titular, aquest no haurà de pagar ni un euro.
Dues fórmules
Segons expliquen, a partir d'ara hi haurà diferents fórmules per calcular l'impost quan sí que hi hagi un benefici per al titular. Es podrà multiplicar el valor dadastral per uns coeficients adaptats a la realitat immobiliària de cada municipi o, una altra via, serà calcular l'impost segons la diferència entre els preus reals d'adquisició i els de venda.
En el cas del valor cadastral, els ajuntaments no podran excedir els valors publicats pel govern espanyol en funció de paràmetres com l'antiguitat de l'immoble i aniran canviant segons evolucioni el mercat immobiliari. El que sí que podran fer els ajuntaments és corregir-los fins un 15% a la baixa si ho estimen convenient.
Quina compensa més?
Per entendre quina fórmula compensa més en cada cas, cal tenir en compte, abans de res, si el que anem a vendre tindrà o no plusvàlua. Si es registren pèrdues, llavors no hi ha aquest impost. Però si hi ha un benefici, dependrà del temps que ha passat entre la compra i la venda. Per tant, caldrà calcular en cada cas, ja que pot haver-hi diferències de diversos milers d'euros.
Per això, en aquests casos sempre és important, recorden des de Comajuan Finques, contactar amb experts que et puguin assessorar i calcular quins imports suposen en cada cas.
Comentaris (1)