Les empreses creixen a Catalunya
Les empreses creixen a Catalunya

Els tres grans riscos per a les empreses aquest 2024

Aquells factors que poden ser un contratemps per a les empreses catalanes durant l'any.

La manca d'aigua, l'increment dels ciberatacs i la inestabilitat geopolítica són tres dels principals riscos per a les empreses el 2024. L'Institut Cerdà ha presentat aquest dimarts la 3a edició de 'l'Observatori de riscos per a les empreses a Espanya' amb la participació de 50 experts i que identifica fins a 32 problemàtiques econòmiques, mediambientals, institucionals, socials i tecnològiques. De fet, l'Observatori també destaca altres riscos com la incertesa en l'accés a matèries primeres, la insuficient regulació de la intel·ligència artificial (IA), el canvi climàtic, la pèrdua de fiabilitat de les cadenes de subministrament globals, el repte demogràfic vinculat a l'envelliment de la població o el cost creixent de l'estat del benestar.

"Són un seguit de riscos que les empreses hauran de gestionar amb urgència, a curt, mig i llarg termini", ha recalcat el director general de l'Institut Cerdà, Carlos Cabrera, que també ha posat sobre la taula altres dificultats singulars com la implementació de mesures de correcció del deute públic o l'increment de la freqüència i la persistència de les onades de calor. A la llista dels deu riscos principals que destaca l'informe de l'Institut Cerdà n'hi ha quatre que poden tenir un "impacte accelerat": l'increment del desordre informatiu, l'aprofundiment de la fractura social, els desajustos entre la planificació i la implementació de la transició energètica i la fragmentació de l'economia globalitzada en blocs enfrontats.

Alemany: "Una eina útil per avançar en la cultura de la resiliència"

El president de l'Institut Cerdà, Salvador Alemany, ha recordat que l'Observatori de riscos es va posar en marxa amb la voluntat de ser una "eina útil" per a la presa de decisió de les empreses en el marc d'un panorama mundial !incert i complex". "Aportant una visió externa sobre possibles riscos i aterrant l'anàlisi global, especialment l'europeu, a l'àmbit espanyol", ha puntualitzat Alemany. "També per promoure espais de col·laboració entre empreses i amb l'administració pública per a l'intercanvi d’informació en el camp de la detecció de riscos, per prevenir-los i gestionar-los", ha recalcat el president de l'Institut Cerdà, que ha defensat el valor del "coneixement compartit".

"En tres edicions hem aconseguit que l'Observatori s'hagi consolidat com un instrument útil, reconegut i valorat per les empreses per visualitzar reptes i possibles entrebancs i per avançar en la cultura de la resiliència", ha apuntat Alemany. "Una resiliència que aquest any i en endavant serà molt més fonamental per la incertesa i complexitat en augment del panorama mundial post pandèmic", ha reblat el president de l'Institut Cerdà. L'any passat –i en plena crisi a Ucraïna- els tres principals riscos per a les empreses van ser l'accés a les matèries primeres, la seguretat energètica i la inflació. També es va alertar d'amenaces com la inestabilitat de les economies emergents o l'auge del proteccionisme.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive