El Banc d'Espanya sosté que les actuals tensions geopolítiques són del "principal risc" per a l'activitat econòmica i l'estabilitat del sistema financer espanyol. "Els conflictes militars a Ucraïna i al Pròxim Orient continuen sent focus de tensió geopolítica elevada i, malgrat que la seva escala es manté continguda, constitueixen una font d'incertesa de difícil quantificació", apunta l'Informe d'Estabilitat Financera corresponent a la primavera d'aquest any. D'altra banda, l'òrgan supervisor opina que si no es duen a terme modificacions en les polítiques fiscals i pressupostàries, és "esperable" que el deute públic s'acosti al 108% del PIB al 2026 i s'enfili fins al 120% de cara al 2040.
En el cas del Pròxim Orient, cita les tensions al voltant del Mar Roig, que obliga els vaixells mercants a allargar les rutes comercials fins a Europa i comporta uns majors terminis d'entrega dels seus productes i un increment els costos.
"Si bé l'impacte econòmic d'aquests episodis es, per ara, limitat, no pot descartar-se que un agreujament del conflicte, en particular si arriba afectar al tràfic a través de l'estret d'Ormuz, acabi pertorbant de manera més intensa l'economia global", afegeix el Banc d'Espanya, que afirma veure "potencial" perquè aquest context afecti negativament el comerç de l'energia i altres matèries primes.
La inflació per sobre del 2% fins al 2025
D'altra banda, el document assenyala que la reducció de la inflació fins al 2% no es produiria fins al 2025 perquè al transcurs d'aquest any el procés de reducció de la inflació seria una mica més lent per la desaparició dels efectes base favorables vinculats a l'energia i d'algunes mesures fiscals temporals per limitar l'impacte dels augments dels preus de l'energia i dels aliments.
En l'actual context geopolític, el Banc d'Espanya veu una "font rellevant de riscos a l'alça sobre la inflació", en especial per la incidència que pot tenir sobre els preus de l'energia i altres matèries primes i el transport de mercaderies, entre d'altres.
Comentaris