Feina extra a les cuines
Feina extra a les cuines

Redacció

Tants llocs de feina sense cobrir com durant la bombolla immobiliària

Les vacants de feina a Espanya estan en màxims no vistos en molt de temps... des que el boom immobiliari va disparar l'ocupació en construcció i va deixar l'atur en mínims històrics

Feia 13 anys que no es veia una imatge tan semblant a la de la bombolla immobiliària. No és per l'alt nombre de grues (això és un altre tema), sinó per la quantitat de llocs de treball sense cobrir.

Les vacants a Espanya estan en màxims no vistos en molt de temps... des que el boom immobiliari va disparar l'ocupació en construcció i va deixar l'atur en mínims històrics.

"La taxa de vacants està en màxims dels últims 13 anys", alerta Rafael Doménech, responsable d'Anàlisi Econòmica de BBVA Research. La taxa de vacants mesura la relació entre llocs de treball sense cobrir i població activa, utilitzant les dades de vacants declarades a l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral i els participants al mercat laboral provinents de l'Enquesta de Població Activa (EPA).

La taxa de vacants ha anat augmentant ininterrompudament des del principi de 2020, concretament des del segon trimestre, coincidint amb l'esclat de la pandèmia de la Covid-19.

Avui, tres anys després, hi ha tants llocs de treball sense cobrir com en els anys del boom de la construcció, segons l'últim Observatori Trimestral del Mercat Laboral, elaborat per Fedea i BBVA Research. "Això confirma que les dificultats per realitzar emparellaments laborals continuen elevades", alerten des de Fedea.

"Durant el confinament es va produir un tensionament en el mercat laboral, amb un augment en el nombre de vacants en relació amb la taxa d'atur. Ara estem en una situació intermitja entre el que seria un moment cíclic i el tensionament que vam observar el 2007, quan el nombre de vacants va assolir un màxim en plena bombolla immobiliària amb la taxa d'atur en mínims", observa Doménech.

La diferència és que ara hi ha un milió de persones aturades més. El 2007, el nombre de persones en situació d'atur era de 1,8 milions. El 2023, la xifra d'aturats de l'última EPA ascendeix fins als 2,8 milions de persones, amb la taxa d'atur més alta de la Unió Europea.

És la paradoxa de les vacants. "Des de fa 40 anys, Espanya sempre ha tingut el doble d'atur que la mitjana dels països avançats. Ara veiem com, a més que això continua, hi ha un nou problema de dificultats per trobar mà d'obra, i és un problema més complicat del que temíem", alerta Àngel de la Fuente, director executiu de Fedea.

La relació de vacants respecte a asalariats ja va marcar màxims al primer trimestre de 2023, des de setembre de 2013, que és quan comença l'estadística de vacants de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En total, al voltant de 150.000 llocs de treball sense cobrir.

Això es tradueix en què el 71% de les empreses espanyoles té dificultats per trobar mà d'obra. "Això està passant fins i tot en sectors amb demanda. Espanya no ho pot permetre", explicava fa uns mesos Gerardo Cuerva, president de Cepyme.

Les xifres reals són encara més descoratjadores. D'aquest 71% d'empreses amb problemes per cobrir llocs de treball, resulta que només un 44% està buscant treballadors de forma efectiva. I la resta? "La resta estan desanimades i han deixat de buscar perquè no troben", assenyala Diego Barceló, autor de l'últim Baròmetre sobre vacants al mercat laboral de Cepyme.

"Amb el problema d'atur que tenim, hauria de ser fàcil ocupar les vacants, i tanmateix ara hi ha un tensionament que no existia abans", observa Barceló i alerta que el problema encara és major, ja que hi ha 3 activitats (immobiliari, subministrament de gas i electricitat i indústries extractives) on l'INE no ha reflectit cap vacants en els últims 5 anys i mig, "i segur que s'han produït".

Les vacants poden augmentar en moments d'expansió econòmica ja que les empreses creen nous llocs de treball al millorar les seves previsions, i també poden produir-se en èpoques de crisi, quan les empreses dilaten els reemplaçaments dels empleats que es jubilen per por a un augment de costos.

No només una qüestió econòmica

Però la conjuntura econòmica no és l'únic fenomen que explica un increment dels llocs de treball sense cobrir, explica Barceló: "també passa per un desajust entre les habilitats dels aturats i les necessitats de les empreses, i això és un fenomen de difícil mesura".

"Encara que una part de les vacants puguin explicar-se pel rebot de l'economia, l'enorme falta de mà d'obra és un problema de causes estructurals que es resoldrien acostant la formació a les necessitats de les empreses", coincideix De la Fuente.

Font: businessinsider.es

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive