La Núria Paradís, propietària del Forn de Pa Núria
La Núria Paradís, propietària del Forn de Pa Núria

Tanca el forn de pa més antic de Mataró després de 140 anys

El forn de pa Núria, del carrer Prat de la Riba, tanca per jubilació a finals de mes després de 44 anys regentat per la seva propietària Núria Paradís

patrocini pous comunitats
 

El Forn de Pa Núria és el forn de pa més antic de Mataró i tancarà a finals d’aquest mes de març, just quan la seva propietària, la Núria Paradís, faci 63 anys i es jubili. S’acabarà llavors una trajectòria de moltes dècades en què al carrer Prat de la Riba no hi ha faltat pa. Ella és la Núria, directament ‘la fornera de Prat de la Riba’. Admet que li fa pena tancar la paradeta però fins al darrer dia seguirà fent el que ha fet 44 anys seguits: servint i despatxant a la clientela del forn, que és tot un exemple de fidelitat.

No deu haver-hi cap carrer a Mataró que tingui la personalitat del Carrer d’Enric Prat de la Riba, amb les seves voreres i els arbres enfilats, llambordes i pocs negocis però els que hi ha de tota la vida. L’estanc, la carnisseria, el bar… i el forn de pa. La fleca, com se li deia abans. El Forn de Pa Núria acaba aquest març amb una trajectòria de 140 anys dels quals 44 els ha dut directament la Núria Paradís. La seva família el va adquirir traspassat el 1933 venint-hi de fora, el seu pare Rómulo hi va treballar i ella és la tercera generació al capdavant del negoci. Ella recorda com fins als anys 50 hi havia forn de pinya en el mateix pati de la finca, que és alhora forn i habitatge i per això el negoci no es pot traspassar. La Núria, conegudíssima al carrer i al barri, diu que no vol fer gaire soroll amb la seva jubilació. Té preparat un cartell d’agraïment a la clientela i prou.

El forn de pa, part del paisatge inconfusible del carrer de Prat de la Riba
El forn de pa, part del paisatge inconfusible del carrer de Prat de la Riba

 

Durant bona part de la trajectòria del forn feien ells mateixos el pa. També van ser impulsors de l’etapa de ‘Panaderías Reunidas’. I del que feia la pròpia Núria el que ha tingut més requesta durant molts anys són les magdalenes. Les millors de Mataró, diuen alguns clients. 

Pena després de tota una vida

La Núria fa el que ha de fer però admet “molta pena” quan pensa en tancar però sobretot “sento tristesa pels molts que ja no hi són, molta gent que aquí hi ha compartit alegries i que han anar marxant”. Ella pot parlar amb coneixement i en primera persona de com ha canviat tant la ciutat com el carrer i la vida de les persones en totes aquestes dècades. “Hi ha clientela que és de tota la vida però també ha canviat molt la manera de comprar, sobretot del jovent”. De fet, admet que molts cops hi ha qui s’ha sorprès de la presència del forn a la vorera del cantó de mar del carrer i que no hi entren pensant-se que era una casa particular. 

La Núria, amb una foto històrica del forn
La Núria, amb una foto històrica del forn

“El carrer ha canviat molt, aquella convivència que hi havia abans a Prat de la Riba ja no hi és. Ha mort molta gent i ja no és aquella sensació de família que hi havia, quan fèiem les serenates o la revetlla de Sant Joan i entràvem els uns a casa dels altres”. La Núria recorda amb molta estima aquell carrer d’abans, de quan ella era part de la canalla que hi jugava. 

Com a fornera ha estat testimoni dels canvis d’hàbits de la gent. “Abans la gent parlava més, comprava amb menys pressa, venia i comentava la jugada”, diu, i afegeix que “ara ja no es parla tant però tot se sap igualment”. Com se sap ja al veïnat de la zona que la fleca tanca, que la fornera de Prat de la Riba es jubila i que el Forn de Pa Núria encara les últimes setmanes d’una senyora trajectòria. 

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive