Guerra d'hipoteques: cauran els tipus d'interès i així t'...
Guerra d'hipoteques: cauran els tipus d'interès i així t'...

Si et vas hipotecar abans del 19 encara pots reclamar algunes despeses

Els consumidors que es van hipotecar abans d'aquesta data poden reclamar una part d'aquelles despeses que van haver de sufragar en aquell moment

patrocini Pous consultans nova llei


Fa cinc anys, el Tribunal Suprem va emetre una sentència que podria beneficiar aquells que van contractar una hipoteca abans de juny del 2019. Aquesta sentència va determinar que determinades despeses associades a la formalització de la hipoteca eren abusives i, per tant, els bancs estaven obligats a reemborsar-les als clients.

Els consumidors que es van hipotecar abans d'aquesta data poden reclamar una part d'aquelles despeses que van haver de sufragar en aquell moment. Les devolucions podrien oscil·lar al voltant dels 1.000 euros de mitjana, en funció de la quantitat i les característiques de cada hipoteca.

Quines despeses es poden reclamar? Principalment, es pot sol·licitar la devolució del 100% de les despeses de registre de la propietat, gestoria i taxació. Respecte a les despeses notarials, es pot reclamar el 50%, ja que l'altra meitat ha de ser assumida pels usuaris.

No obstant això, la data límit per a aquesta reclamació no és clara. El Tribunal Suprem ha plantejat la qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, ja que la prescripció dels casos no té una data concreta. Tot i que alguns experts suggereixen el 23 de gener com a data límit, aquesta es pot ampliar fins al 14 d'abril per tenir en compte els 82 dies d'estat d'alarma durant el 2020.

A Catalunya, la situació és encara més complexa, ja que el Codi Civil estableix un termini de prescripció de 10 anys en lloc de 5. Amb tot, la incertesa recau en el punt inicial per comptar els anys, i un jutjat de primera instància de Barcelona ha sol·licitat a la justícia europea una aclariment al respecte.

Els experts aconsellen iniciar el procediment abans del 24 de gener, utilitzant un burofax oficial per assegurar-se que el banc rebutgi la reclamació abans d'aquesta data. Aquesta acció proporcionaria una prova essencial en cas que es necessiti recórrer a la via judicial.

Com s'ha de dur a terme la reclamació? En primer lloc, cal enviar una sol·licitud escrita al departament de reclamacions del banc, demanant la devolució de les despeses abusives. Aquesta sol·licitud es pot fer mitjançant burofax o altres vies, però és recomanable utilitzar aquest mitjà per garantir la seva recepció.

És essencial adjuntar totes les factures corresponents a les despeses en qüestió. En cas de no disposar d'aquesta documentació, es pot recórrer al notari on es va signar l'escriptura de la hipoteca o als registres pertinents.

Si la resposta del banc no és satisfactòria, es pot recórrer al servei de reclamacions del Banc d'Espanya, que sol durar entre 15 dies i dos mesos en respondre. En cas que aquesta via tampoc sigui efectiva, es pot considerar la possibilitat de recórrer a la via judicial.

Hipoteques posteriors al 2019

Per aquelles persones que van contractar una hipoteca després de juny del 2019, la llei de Contractes de Crèdit Immobiliari ja regula les despeses associades a la formalització d'aquests contractes, i no es poden reclamar segons les normatives actuals.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive