Criptomonedes una setmana després del crash.
Criptomonedes una setmana després del crash.

Redacció / ACN

Una setmana després del criptocrash: hora de comprar per alguns, molts dubtes pels altres

Creix la "intranquil·litat" i les consultes per "possible frau" en els dies posteriors a la baixada de les criptodivises

L'ecosistema de criptomonedes està patint els darrers dies una devaluació que ha enfonsat el preu de divises com Bitcoin fins un 50%. El sector reconeix que s'han viscut moments de "pànic" però confia en el futur de les marques més conegudes. De fet, algunes plataformes afirmen que en els dies posteriors al 'crash' l'interès per invertir s'ha multiplicat perquè hi ha qui creu que és un bon moment per comprar. Malgrat això, s'han evidenciat "possibles fraus" en portals que han dificultat als seus clients la venda dels actius. De fet, ja han crescut les consultes que rep l'Associació d'Afectats per Inversions en Criptomonedes, que en dos anys ha denunciat diverses empreses per presumptes estafes per uns 900 milions d'euros amb 3.500 afectats.

En algunes oficines dedicades a la compravenda de criptomonedes, s’han viscut jornades intenses. És el cas de la sucursal de Bitbase del carrer Balmes de Barcelona, on es pot comprar i vendre criptomoneda i canviar-les per euros. José, un dels seus treballadors, reconeix que el dijous passat, en plena "voràgine" per la caiguda en picat de la cotització de diverses divises digitals, va rebre clients interessats a aprofitar els preus baixos i apoderar-se d'una gran quantitat de 'criptos'.

"Hi ha hagut de tot, però el que sí que hem notat és que el petit inversor s'ha espantat i ha decidit desfer-se de les seves possessions i recollir el que li hagi quedat, potser amb pèrdues", ressalta. "D'altra banda", afegeix, "les 'mans fortes', aquelles persones amb més capital, han entrat decididament a comprar en aquest moment".

Segons reconeix, el sector de les criptodivises té un elevat component "emocional" de manera que els estats d'ànim de tota la comunitat 'trader' influeixen sovint en les decisions de compra d'aquells inversors menys avesats al risc. Malgrat això, defensa que no és la primera vegada que el sector de les criptomonedes entra en una espiral de caigudes i rememora el cas del 2014, quan Bitcoin va arribar a perdre el 80% del seu valor en pocs dies.

El descens generalitzat del mercat de criptomonedes va ser provocat arran de la depreciació de l'ecosistema de criptomonedes Terra, una de les més conegudes i que oferia paritat amb el dòlar. El fet que una moneda considerada "estable i segura" perdés pràcticament tot el seu valor en tres dies va provocar un moment de "pànic" que va resultar en una baixada dels criptoactius de manera "generalitzada i notable", segons diversos experts consultats per l'ACN.

El comportament del mercat és el típic d'una bombolla financera, segons el gestor de fons d'inversió Xavier Brun, que adverteix de la presència de molts "turistes financers" que "inverteixen per cobdícia" en un mercat on el factor emocional té un pes important. "En els mercats financers no es fan apostes, es fan inversions. Què passa? Que en les criptomonedes s'han fet apostes i poques inversions", ressalta el director del Màster de Banca i Finances de la Universitat Pompeu Fabra.

La criptomoneda més coneguda, Bitcoin, ha caigut un 50% aquesta setmana i arrossega un descens del 40% en un any, fet que, per l'expert, porta qüestionar que sigui "un valor refugi", com ho és l'or en moments de tensió als mercats financers, tal com assegura el màrqueting del sector.

El sector reconeix el "pànic" però confia en el futur 

L'ampli ventall d'empreses que fa negoci al voltant de les criptomonedes -ja sigui amb assessorament, plataformes d'inversió o amb caixers- ha viscut una setmana moguda però amb conseqüències no necessàriament negatives.

"Estem en un mercat baixista a escala mundial i les tendències baixistes donen moltes oportunitats. Cada cop tenim més clients que saben com portar aquestes situacions amb una visió de mig i llarg termini", explica a l'ACN el director de la plataforma d'inversió Bitpanda a l'Estat, Alejandro Zala.

L'empresa, que ha fet una aposta per Barcelona situant-hi un hub tecnològic, es va mostrar sorpresa la setmana passada quan va rebre registres i dipòsits per sobre del normal i calcula que entre un 10% i un 15% dels inversors s'espantarà i retirarà els seus fons, però que el 80% es quedaran i "guanyaran més". Una de les conseqüències que pot tenir el 'criptocrash' de la setmana passada, apunten, és una posició "més conservadora" amb un "transvasament" de les criptomonedes més incipients a les més tradicionals com Bitcoin.

Proliferació d’estafes

A banda de l'efecte bombolla financera, l'atractiu de les criptodivises ha servit per canalitzar fraus de plataformes que capten persones vulnerables. A l'Estat, hi ha una associació que s'ha dedicat a ajuntar els queixes dels usuaris per presentar una defensa conjunta. En els últims dies, l'Associació d'Afectats per Inversions en Criptomonedes ha detectat "molta intranquili·litat" i un creixement de les consultes per possibles fraus. La penalista Emilia Zaballos, que s'ha posat al capdavant d'aquesta entitat, ha denunciat la "falta de formació, d'informació i familiarització" de moltes de les persones que accedeixen a aquestes inversions.

En el seu cas, han ajuntat afectats per presentar demandes conjuntes contra Biosca, Arbistar, Mind Capital, Kuailian i altres 'plataformes o traders presumptament fraudulents. Segons l'associació, que es va fundar a finals del 2020, hi ha 3.500 afectats de 15 països que han perdut 900 milions d'euros. Amb tot, les persones que han sigut estafades podrien ser moltes més. “És materialment impossible saber el total d’afectats perquè molta gent no denuncia”, detalla Zaballos.

Regulació

"Si no existeix una regulació amb caràcter urgent i ràpid ens trobarem amb un problema que no es podrà aturar perquè és molt fàcil posar en marxa les plataformes. És la falta de regulació i el buit legal el que realment fan que aflorin constantment més plataformes", ha dit Zaballos, que denuncia que quan s'investiga algun frau concret, al cap de poc temps els responsables recreen fàcilment l'esquema en una nova web.

La gran majoria de plataformes, afegeix l'advocada, fan ús d'un sistema d'estafa piramidal que es basa en la captació de nous inversors que alimenten la base de la piràmide cosa que permet l'abonament de beneficis als altres participants, sense que hi hagi un negoci real. Un dels casos més notoris és el d'IM Academy -que va organitzar una polèmica convenció a Badalona- i que ha estat investigada per encobrir sota cursos formatius un sistema piramidal.

En concret, l’associació reclama que es regulin “totes les transaccions” i les empreses relacionades amb els criptoactius i que es creï un organisme centralitzat similar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per controlar les criptomonedes i exigir requisits com la “formació, l’honorabilitat, no tenir antecedents penals” per fer d’intermediaris en aquest mercat. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive