Mataró regula el mercat: el 30% del nou habitatge, de protecció oficial. Foto: R. Gallofré
Mataró regula el mercat: el 30% del nou habitatge, de protecció oficial. Foto: R. Gallofré

El sector residencial tanca 2020 amb 50.000 compravendes menys

A això s'hi suma que els preus han baixat, aproximadament, fins als que hi havia l'any 2012

El sector residencial ha tancat 2020 amb una disminució de 50.000 operacions de compravendes respecte al 2019 i un preu per metre quadrat de 1.430 euros, a nivells de 2012 i molt allunyat de les dades prèvies a la pandèmia. De cara al 2021, el Consell General de COAPI d'Espanya preveu una estabilitat per al primer semestre i un lleuger creixement dels preus a partir del segon semestre, condicionat a l'èxit de la vacuna i la fi de la crisi sanitària. Alguns dels reptes per a aquest any són la reconversió dels locals comercials desocupats a conseqüència de la crisi en habitatges, la limitació del preu del lloguer a Catalunya o l'augment de l'estoc d'immobles.

"Durant el confinament, amb el teletreball es va donar servei, però difícilment es va generar negoci. Aquestes operacions que estaven a mitges es van materialitzar després del confinament, però l'arribada de la segona onada del virus ha paralitzat la normal reactivació de l'economia", ha assegurat la secretària del Consell General de COAPI d'Espanya, Lola Alcover.

Tot i això, la capacitat d'estalvi de les famílies ha augmentat notablement i ha passat del 4,9% el 2018 al 18%, provisional, el 2020. "Es pot esperar que creixi la inversió en habitatge amb menys endeutament del previst", afirma Alcover.

La capacitat d'estalvi i d'inversió en immobles com a valor refugi també es reflecteix en el fet que Espanya tingui la taxa més alta del món en tinència d'immobles. En concret, d'1,38 habitatges de propietats per llar. "En 2019, el 76,2% de la població espanyola tenia un habitatge de propietat. De fet, els immobles suposen a Espanya entre el 80% i el 90% de la riquesa de les famílies", apunta la secretaria del Consell General de COAPI d'Espanya.

Aquest any, les ajudes estatals provinents dels fons europeus s'apunten com un factor a tenir en compte en el sector, ja que una bona part d'aquestes s'enfocaran a la rehabilitació i condicionament energètic dels habitatges i a la inversió en infraestructures i equipaments tècnics. Així mateix, s'espera que finançament per a rehabilitacions i promocions d'obra nova amb un nou enfocament cap a la sostenibilitat i la consciència verda.

"Ciutats com Barcelona, Madrid, València, Sevilla i Mallorca, entre altres, han mantingut la seva imatge intacta i s'espera que, quan la crisi sanitària quedi continguda, torni la demanda estrangera i el turisme, amb les consegüents repercussions positives per al sector immobiliari", preveu Alcover.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive