El nombre de bodes vol repuntar. Foto: R. Gallofré
El nombre de bodes vol repuntar. Foto: R. Gallofré

Redacció / ACN

La recuperació dels convits per a celebrar casaments reactiva el sector

Els negocis s'adapten als canvis normatius per reflotar el sector a mesura que es flexibilitzen les restriccions

Els professionals vinculats a l'organització i celebració de casaments han tornat a posar en marxa la maquinària després de mesos amb l'activitat aturada gairebé del tot. El sector aglutina des de les empreses encarregades d'organitzar la festa fins als restaurants, passant per professionals com fotògrafs, animadors, sastres o joiers. Amb l'alleugeriment progressiu de les restriccions per evitar contagis asseguren que comencen a veure la llum després d'un any i escaig en què la paràlisi dels negocis s'ha endut per davant diverses empreses i ha fet trontollar moltes més. Ara treballen amb la perspectiva de reprendre el vol de mica en mica, a mesura que es vagin alleugerint les mesures que restringeixen part del seu funcionament habitual.

Al març de 2020 els professionals van veure com l'esclat de la pandèmia feia aturar tota l'activitat que tenien programada, un fet que va dur a què les parelles que tenien previst casar-se es veiessin obligades a suspendre a ajornar la celebració o suspendre-la fins que la situació no millorés. Tot i l'aixecament de l'estat d'alarma al juny d'aquell any, les passes enrere fetes amb noves restriccions o confinaments territorials van fer que molts dels enllaços reprogramats també s'haguessin de cancel·lar, cosa que ha comportat una acumulació de cites per encabir de nou en el calendari i que ha agreujat la situació econòmica de les empreses que participen en tot el procés.

"El contacte entre les empreses que participem en la celebració d'un casament és com una teranyina, hi ha planificadors de casaments, restaurants, empreses de càtering, joiers, agències de viatge, animadors o músics, que permeten que un esdeveniment es prepari, comenci i acabi", explica Pep Minguell, president de l'Associació d'Empreses d'Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AEGECat) i propietari de la firma El Cim Esdeveniments, de Castellar del Vallès. Això fa que una aturada en el sector tingui una afectació en empreses que ofereixen diferents tipus de serveis i que tenen com a peça important de la seva activitat els casaments i altres celebracions.

Un d'aquests sectors és el vinculat als vestits de casaments, sobretot els de núvia. La pandèmia va frenar encàrrecs ja en marxa, també aquells que havien encarregat convidats a la festa: "En el nostre cas també ens vam trobar amb què algunes botigues a qui subministrem ens van començar a cancel·lar les comandes fetes", explica Maria Roch, propietària d'un negoci centrat en els vestits de cerimònia amb el mateix nom a Barcelona.

Al juny de 2020 es va viure un repunt d'optimisme amb l'aixecament de l'estat d'alarma i la previsió de recuperar el que es va anomenar la "nova normalitat". No obstant, passat l'estiu el retorn de mesures restrictives tornaven a cancel·lar contractes i comandes firmats amb empreses vinculades al transport de convidats, fotografia o càterings fins a nova ordre; una ordre, però, que ha arribat massa tard per a part dels sectors implicats.

Així, la durada i la intensitat de les restriccions ha dut a moltes empreses a no suportar econòmicament la situació i haver de cessar el negoci, entre elles tres restaurants, tres organitzadors de casaments i un fotògraf de l'AEGECat. "Nosaltres reunim un centenar d'empreses de diferents àmbits, però a Catalunya hi ha entre 3.000 i 4.000 empreses que s'hi dediquen", detalla Minguell, posant de manifest que l'afectació és més elevada al conjunt del país.

Reactivació del sector

Amb el progressiu aixecament de les restriccions, però, han anat veient la llum al final del túnel. Un cop arribada l'autorització perquè la restauració pogués obrir fins la mitjanit, es va començar a posar en marxa la roda: "Vam començar a alliberar casaments que estaven bloquejats, i avisar que a partir del juny els nuvis es podien casar, perquè tinguessin temps de tornar a gravar els anells, fer noves proves de vestits, o avisar els convidats", explica Minguell.

En el cas dels vestits també s'ha notat un retorn de l'alegria. "La sensació és que la gent ha sortit de casa a últim moment, que necessita un vestit per demà passat, he notat una pressa en la convidada perquè ha apurat a últim moment", relata Roch, que d'altra banda manté que la núvia sol anar amb la previsió habitual.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive