Tarifa de la llum
Tarifa de la llum

Quina tarifa de la llum tens? És bon moment per canviar-la?

Les comercialitzadores de llum estan fent campanyes agressives per captar aquests clients potencials, oferint noves condicions que poden reduir considerablement la factura mensual

patrocini pous comunitats


En els darrers mesos, moltes persones han rebut trucades de comercialitzadores d'electricitat, sovint fora d'hores, proposant estalvis en la factura de la llum. Aquestes trucades, que sovint ofereixen descomptes atractius, s'han intensificat recentment, ja que les companyies saben que ara és un bon moment per revisar les tarifes i captar nous clients.

La crisi de preus de 2022 va suposar un abans i un després en la manera en què els clients afrontaven un canvi de companyia. Molta gent es va veure forçada a gestionar el seu contracte elèctric per optimitzar els costos, cosa que va trencar moltes barreres. Josep Graell, soci director de la consultora Grupo Trebol Energia, explica que "abans la gent tenia molta por a canviar de companyia, però els preus desorbitats de llavors van forçar molts a buscar alternatives". Les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ho confirmen: "Cada any, el 20% dels clients canvien de comercialitzadora; fa dos o tres anys, aquesta xifra era del 10%".

Bon moment per buscar un estalvi en la tarifa

Aquells que van canviar de tarifa el 2022, en el pitjor moment de la crisi, són els que ara poden estalviar més renegociant la seva tarifa, ja que els preus s'han moderat significativament. Les comercialitzadores estan fent campanyes agressives per captar aquests clients potencials, oferint noves condicions que poden reduir considerablement la factura mensual.

Des dels pics de 2022, quan els preus mitjans superaven els 300 euros per MWh, s'ha passat a un començament d'any amb preus per sota dels 40 euros per MWh, i el juny es manté de mitjana en els 50 euros per MWh. Aquesta disminució es deu, en part, a l'increment de l'ús de fonts renovables i un consum moderat a causa de les bones temperatures.

Mercat lliure o regulat?

Actualment, hi ha moltes ofertes competitives al mercat lliure, que són similars als preus del mercat regulat. La decisió depèn de les preferències del client: si vol despreocupar-se de les hores de consum i tenir un preu únic durant tot el dia (com ofereix el mercat lliure) o si prefereix ajustar el consum a les hores més econòmiques (com permet la tarifa del mercat regulat, on els preus varien cada hora).

Des de principis d'any, els preus de l'electricitat per als clients del mercat regulat (tarifa PVPC) ja no depenen exclusivament dels preus del mercat majorista, ja que ara una part està indexada als preus futurs. Aquesta reforma, aprovada pel govern després de la crisi de 2022, té com a objectiu evitar la volatilitat dels preus. Josep Graell destaca que, tot i que aquesta indexació a futurs pot haver suposat un increment relativament petit (uns 5 euros per factura durant els primers sis mesos de l'any), pot ajudar a contenir els preus si tornen a pujar en el tercer o quart trimestre.

Estudiar al detall les ofertes

Per valorar adequadament les ofertes, és important no només fixar-se en el preu per kWh, sinó també en el preu per potència. De vegades, un preu per kWh més econòmic pot quedar en no res si augmenten el terme de potència, que es paga independentment del consum.

Les associacions de consumidors recomanen prendre nota de les dades, estudiar-les amb calma i fer els càlculs necessaris abans de decidir-se per una oferta. Esther Lorente, delegada de l'OCU a Catalunya, assenyala que "el tema de l'electricitat és molt complex, i de vegades aquestes trucades comercials són una mica agressives, intentant que prenguis una decisió immediata que potser no és la millor per a tu".

Per fer una valoració adequada, es poden utilitzar comparadors com el de la CNMC, disponible a la seva web, que poden ajudar a trobar l'oferta més avantatjosa.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive