La inflació
La inflació

Quatre efectes crucials de l'impacte de la inflació en les empreses espanyoles

Segons Expense Reduction Analysts, l'augment dels preus, les interrupcions a la cadena de subministrament i la disminució de la despesa dels consumidors són alguns dels efectes que tindrà la inflació a les empreses

Amb el tancament de l'any 2023, Espanya va experimentar un augment en la taxa de variació anual de l'Índex de Preus al Consumidor (IPC), situant-se en un 3,1%. Aquesta realitat econòmica no només marca l'inici del 2024, sinó també la presència de desafiaments significatius per a les empreses del país. Segons Expense Reduction Analysts (ERA), una consultoria especialitzada en l'optimització de costos i la gestió de proveïdors, la inflació presenta quatre efectes clau que afecten directament les empreses espanyoles.

En primer lloc, l'augment dels preus s'ha convertit en un fenomen palpable per als consumidors i empresaris per igual. Els productes quotidians, com ara aliments i gasolina, experimenten increments, generant una pressió addicional sobre els empresaris que enfronten pujades en els preus de matèries primeres i mà d'obra. Empreses amb marges de benefici ajustats es veuen particularment afectades, obligant-les a buscar solucions per compensar aquests augments, essent l'augment de preus una resposta inicial.

La segona conseqüència es manifesta en interrupcions en la cadena de subministrament. La volatilitat dels preus, l'escassetat de mà d'obra i altres pertorbacions econòmiques generen retards i complicacions en l'obtenció de productes i matèries primeres. Davant d'aquest escenari, la visió clara de proveïdors i mercats esdevé essencial per mitigar riscos i adaptar-se a canvis i tendències.

La inflació també provoca una disminució en la despesa dels consumidors, afectant directament el poder adquisitiu. Empreses que depenen de la despesa general dels consumidors enfronten desafiaments addicionals en atreure nous clients i mantenir la lleialtat dels existents. En aquest context, la retenció de clients es converteix en un pilar fonamental per a la supervivència empresarial.

Un aspecte interessant i complicat de la inflació és el seu efecte en els tenidors de deute. Tot i que els titulars de deutes a vegades se'n beneficien quan el valor de la moneda disminueix, la gestió cautelosa del deute és crucial. Els períodes inflacionistes ofereixen oportunitats per aprofitar el palanquejament financer, però s'ha d'abordar amb precaució.

Fernando Vázquez, soci consultor i co-area developer en Expense Reduction Analysts, destaca que les empreses que adoptin enfocaments proactius, com la mitigació de l'impacte de preus, l'eficient gestió de la cadena de subministrament, l'adaptació al mercat canviant, la retenció de clients i l'administració cuidadosa del deute, estaran millor preparades per superar els desafiaments i prosperar en un entorn econòmic en constant canvi.

Desafiament real

Així doncs, la inflació no només és un indicador econòmic, sinó un desafiament real per a les empreses espanyoles. Aquelles que abordin de manera proactiva els seus efectes podran navegar per aquest període desafiant i trobar oportunitats de creixement enmig de la incertesa econòmica.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive