Stoneweg és l’empresa multinacional que impulsa la polèmica Torre Barceló, l’edifici d’habitatges que és en boca de tots els mataronins. Es tracta d’una promotora immobiliària hispanosuïssa que ha vist en el front marítim de la capital del Maresme una gran oportunitat d’inversió, amb un edifici de 26 plantes i 192 habitatges que en principi havien de ser de lloguer per ajudar a pal·liar la manca d'oferta en aquest àmbit però que, en un gir sorprenent d'última hora, han passat a ser tots de venda.
Evidentment, un projecte com aquest no és a l’abast de qualsevol firma del sector immobiliari. I Stoneweg no ho és pas. L’empresa opera a diversos països europeus i a Estats Units, on ha promogut nombrosos complexos residencials i d’oficines, entre ells dos gratacels de 100 metres d’alçada, 26 plantes i 600 habitatges a Madrid, coneguts com a Edificios Skyline i que per les seves característiques presenten certes similitud amb la Torre Barceló.
També destaca la reconversió que Stoneweg ha fet de l’antiga seu del PSC al carrer Nicaragua de Barcelona, que s’han convertit en 37 habitatges de luxe tipus loft. El fons d’inversió immobiliari, a banda, ha unit esforços amb grans empreses com Glovo, amb la qual ha dut a terme una inversió de 100 milions d’euros per a la construcció de magatzems urbans.
En els darrers temps, Stoneweg ha estat notícia per tot un seguit de projectes de gran ressò mediàtic que van més enllà dels habitatges i les oficines, i s’endinsen en l’àmbit cultural i esportiu. A través de Varia Investment Cultural, un fons directament vinculat a Stoneweg, van ser els principals impulsors del museu Hermitage, un projecte que s’havia d’instal·lar al Port de Barcelona però que finalment no va fructificar per desavinences amb el govern municipal llavors encapçalat per Ada Colau.
El mateix Port, en concret l’edifici de l’antic IMAX, és la seu d’una altra de les promocions més destacades de Stoneweb per la via de Varia; l’anomenat Centre d’Interpretació de la Copa Amèrica de Vela, que la capital catalana acollirà a partir de l’agost d’enguany. Un equipament que ha requerit una inversió de més de 3 milions d’euros i que pretén explicar a la ciutadania en què consisteix aquesta competició, a través de recreacions 3D i espais interactius.
El citat fons immobiliari està fet una gran aposta en l’àmbit cultural i museístic, amb projectes com el Palau Martorell, un edifici del Barri Gòtic de Barcelona reconvertit en espai expositiu; o l’ambiciós espai cultural que s’està desenvolupant a l’antiga fàbrica modernista Godó i Trias de l’Hospitalet de Llobregat, municipi que vol esdevenir un ‘hub’ artístic a l’àrea metropoliatana. L’Ajuntament del municipi va adjudicar per concurs a Stoneweg la concessió del recinte l’any passat.
El de Mataró, per tant, no deixer de ser “un projecte més” en el llarg llistat de promocions que Stoneweg té en cartera, malgrat que a nivell local tingui un impacte enorme en la configuració urbana i en l’skyline de la ciutat, i estigui generant un gran debat social i polític. Durant la visita d’obres celebrada la setmana passada, el responsable d’actius de Stoneweg, Juan Galbis va definir el projecte com a “molt rellevant” i, davant les crítiques generades per un gruix important de la ciutadania, va assegurar que "des del principi hem treballat amb consens i de manera equilibrada" per garantir l'encaix del gratacel a la trama urbana mataronina. Respecte al canvi de rumb en la comercialització dels habitatges, que havien de ser de lloguer però finalment seran tots de venda, no se’n van donar més detalls.
Les obres de l’edifici han d’acabar a finals d’any i els seus promotors esperen els primers propietaris ja puguin entrar-hi a viure a inicis de l'any 2025. La venda dels 192 pisos començarà en breu, i de moment encara no se n’han fet públics els preus.
Comentaris (17)