economia catalana. Foto: R. Gallofré
economia catalana. Foto: R. Gallofré

Preveuen que el PIB a Catalunya creixerà un 1,5% i els salaris un 4%

El BBVA preveu que el PIB de Catalunya creixerà un 1,5% el 2023, una dècima més que el d'Espanya

patrocini pous
 

BBVA Research ha assenyalat que l'economia catalana va créixer finalment un 5,2% el 2022 i, tot i la desacceleració, preveu que el PIB de Catalunya augmentarà un 1,5% el 2023, una dècima més que el d'Espanya. "El segon semestre del 2022 ha mostrat certa frenada i creiem que això continuarà en el primer semestre del 2023, provocat per una menor demanda externa i una menor despesa de les llars", ha afirmat el director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester. "No obstant, esperem que sigui de curta durada", ha puntualitzat Ballester. De fet, el BBVA es mostra optimista per l'impuls del sector industrial i pronostica la creació de fins a 151.000 llocs de treball en dos anys a Catalunya, amb una taxa d'atur que se situaria en el 10,4%.

Creixement del 3,6% del PIB per al 2024

Aquestes bones xifres es traduirien en un creixement del 3,6% del PIB a Catalunya de cara al 2024, dues dècimes superior al previst per al conjunt d'Espanya (3,4%). "En tot cas, hi ha riscos i els principals estan lligats al fort augment de la inflació que pot tenir un impacte negatiu sobre el poder adquisitiu de les famílies i sobre la inversió de les empreses", ha alertat l'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, que també ha posat sobre la taula la incertesa sobre els tipus d'interès. "La necessitat que pugui tenir el Banc Central Europeu (BCE) d'anar augmentant els tipus per reduir la inflació s'ha de tenir molt en compte", ha afegit Cardoso, que ha avançat que el BBVA preveu que els tipus puguin arribar al 3,5% durant aquest 2023.

Obra pública i fons Next Generation

"El 3,5% pot ser un punt on el BCE es pugui plantar i veure l'evolució de l'economia europea", ha reflexionat en veu alta l'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, que igualment ha posat l'ull en la pèrdua de competitivitat del sector turístic a Catalunya, en comparació amb altres destinacions europees. "Exceptuant Portugal, Espanya és el país on més s'ha accelerat els preus de l'allotjament en el 2022", ha avisat Cardoso, que considera que l'avanç de l'economia catalana i espanyola se sustentarà en aquests propers dos anys en una major activitat de l'obra pública –la licitació s'ha triplicat en comparació amb el 2019- i en l'acceleració dels fons europeus Next Generation.

Segons l'entitat, el repartiment dels fons europeus del REACT-UE i el Pla de Recuperació continua avançant i ja arriba als 2,7 punts del PIB espanyol, però amb una elevada heterogeneïtat. En particular, a Catalunya se li han assignat fons per valor del 2,2% del seu PIB, mig punt per sota de la mitjana espanyola, però d'acord amb el seu nivell de renda. "Cap endavant, s'espera que es continuï avançant en la licitació dels projectes i que l'adjudicació sigui ràpida, de manera que qualsevol debilitament que es produeixi en la inversió privada, sigui compensat per la pública", ha valorat l'economista en cap de BBVA Research.

Els salaris s'incrementaran un 4% el 2023

Pel que fa al mercat immobiliari, l'informe del BBVA igualment reflecteix una desacceleració en la venda d'habitatges en els últims mesos de l'any, malgrat que els estrangers estan contribuint de manera decisiva a dinamitzar el mercat de l'habitatge a Catalunya. Finalment, el BBVA també pronostica augment del 4% dels salaris per al 2023 (va ser del 3% el 2022), però alerta d'una possible conflictivitat si el poder adquisitiu es continua reduint i no arriba als nivells anteriors a la pandèmia. "Caldrà seguir amb atenció com evoluciona el diàleg social", ha conclòs Cardoso.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive