Vendes d'immobles
Vendes d'immobles

El preu dels pisos continua pujant malgrat la baixada de vendes

Tot i que els darrers mesos han estat testimonis d'una clara desacceleració en el mercat, aquesta frenada no s'ha traduït en una disminució notable dels preus

patrocini pous comunitats


El panorama immobiliari a Catalunya presenta una paradoxa que ressona amb força a través dels últims deu anys: una disminució en la venda de propietats, tot i que els preus continuen experimentant un creixement sostingut. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) referents al darrer trimestre del 2023, el preu dels pisos ha augmentat consecutivament durant aquesta dècada, amb un increment anual del 3,5%.

És important destacar que, mentre que l'obra nova ha vist un augment significatiu del 7,9% comparat amb el mateix període del 2022, els pisos de segona mà també han experimentat un creixement del 3%. Tot i que els darrers mesos han estat testimonis d'una clara desacceleració en el mercat, reflectida en una davallada en el nombre d'hipoteques i operacions, aquesta frenada no s'ha traduït en una disminució notable dels preus.

Les caigudes observades durant l'últim trimestre, un 0,6% en l'obra nova i un 1,6% en la segona mà, ja es van produir puntualment en el mateix període de l'any anterior. Això suggereix que la tendència alcista ha persistit malgrat algunes fluctuacions temporals.

Una de les raons d'aquest manteniment dels preus és la manca d'oferta, especialment en l'àmbit de l'obra nova. La demanda d'habitatge continua essent elevada, i l'opció del lloguer no cobreix completament aquesta necessitat. Així, els preus es mantenen amb força a moltes regions del país.

Augment dels préstecs entre familiars

Un factor que ha afavorit la resistència dels preus és l'ús de préstecs entre familiars. Tot i l'increment dels tipus d'interès, més de la meitat de les operacions de compravenda es realitzen en efectiu, sense recórrer a hipoteques, segons les estimacions dels notaris.

Durant el 2023, més del 50% de les 96.483 transaccions immobiliàries passades pels despatxos dels notaris es van formalitzar sense l'acompanyament d'un préstec hipotecari. Aquests crèdits entre familiars de primer grau, sense interessos i formalitzats davant notari, ofereixen transparència entre les parts i davant l'Agència Tributària.

A nivell estatal, els preus immobiliaris van experimentar un augment mitjà del 4,2% anual durant l'últim trimestre del 2023. Aquesta pujada va ser liderada sobretot per l'obra nova, amb un increment del 7,5%. Totes les comunitats autònomes van registrar increments, destacant Andalusia (+5,3%), Navarra (+4,5%), Madrid (+4,5%) i les Balears (4,4%).

En resum, tot i la disminució en la venda de propietats, el mercat immobiliari català es manté resilient pel que fa als preus, amb factors com la manca d'oferta d'obra nova i l'ús de préstecs entre familiars que contribueixen a mantenir la demanda i la sostenibilitat del sector.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive