Els preus es disparen
Els preus es disparen

El preu dels aliments es dispara un 14,6% a Catalunya

El cost de l'alimentació creix prop de dos punts en comparació amb el gener tot i la rebaixa de l'IVA

patrocini pous lloguer segur
 

L'Índex de Preus de Consum (IPC) interanual ha repuntat tres dècimes al gener a Catalunya, fins al 5,6%, en comparació amb el gener (5,3%), segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, l'indicador s'enfila per segon mes consecutiu, després que al gener es trenqués la dinàmica de cinc mesos consecutius de baixades.

La pujada ha arribat en el segon mes en vigor de la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics i ha coincidit, també, amb la retirada del descompte als carburants. Els aliments, però, han incrementat els preus respecte del gener, 1,9 punts, i han continuat disparats respecte fa un any (14,6%).

Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'IPC s'ha situat en el 6%, una dècima més que al gener i una dècima per sota de l'indicador avançat.

La inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, ha pujat fins al 7,1% a Catalunya, tres dècimes més que al gener. D'aquesta manera, s'ha situat, de nou, com el valor més alt de la sèrie històrica, que es remunta al 2002. En la mateixa línia, al conjunt de l'Estat la inflació subjacent ha augmentat una dècima, fins al 7,1%, la xifra més alta des del desembre del 1986.

Repunten els carburants

Per la seva banda, els carburants s'han tornat a enfilar en el segon mes sense el descompte general de 20 cèntims el litre, tot i que amb menys intensitat. En concret, l'índex interanual dels combustibles s'han situat en el 4,2%, prop de set punts per sota del gener (11%).

Amb tot, la variació mensual ha registrat un descens de l'1,9% respecte als preus del mes passat, quan es va eliminar la bonificació a les gasolineres de l'Estat.

L'INE també ha destacat l'augment de preu del vestit i el calçat (+5,1%) i les comunicacions (+2,5). En el cas de les comunicacions, els preus van canviar de dinàmica al gener després d'acumular valors negatius des de l'abril del 2020.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive