iStock 638948636
iStock 638948636

La por a gastar diners existeix i es diu crometofòbia

T'expliquem en què es basa aquesta fòbia a gastar diners i que té possibles tractaments.

patrocini Pous renda
 

La crometofòbia és un trastorn psicològic poc conegut que es caracteritza per un por irracional i excessiu als diners. Aquesta fòbia pot afectar tant la vida personal com professional de les persones que la pateixen, ja que pot generar ansietat i problemes en la gestió dels seus recursos econòmics. En aquest article, explorarem les causes, símptomes i tractaments d'aquesta curiosa fòbia. 

La crometofòbia prové de les paraules gregues "chrema" (dinero) i "phobia" (por). Es tracta d'un trastorn que causa un por excessiu i irracional als diners, tant en la seva adquisició com en la seva gestió. Les persones amb crometofobia solen experimentar ansietat i malestar quan s'enfronten a situacions relacionades amb el maneig dels seus ingressos, despeses i estalvi.

Les causes d'aquest trastorn poden ser diverses i varien en funció de cada persona. Algunes d'aquestes poden ser:

  • Experiències traumàtiques relacionades amb els diners, com ara endeutament, pèrdues econòmiques significatives o situacions de pobresa extrema viscuda.
  • Creences i valors culturals o familiars que associen el diner amb sentiments de culpa, vergonya o avarícia.
  • Manca d'educació financera, que pot generar inseguretat en la gestió dels recursos econòmics.
  • Trastorns d'ansietat generalitzada o altres fòbies, que poden facilitar la aparició de la crometofobia.

Els símptomes de la crometofobia inclouen ansietat i inquietud en situacions relacionades amb l'ús dels diners, com ara comprar, abonar factures o planificar pressupostos. A més, les persones afectades tendeixen a evitar situacions on els diners estiguin involucrats, com visitar bancs, sol·licitar préstecs o acceptar increments salarials. També poden experimentar pensaments recurrents sobre la pèrdua de diners o la dificultat de gestionar-los correctament. Aquests símptomes poden provocar problemes de concentració, insomni i irritabilitat, degut a la preocupació constant per les qüestions econòmiques.

Tractaments habituals 

Entre les teràpies més comunes per tractar la crometofobia, destaquen la teràpia cognitivo-conductual, que ajuda a identificar i modificar patrons de pensament i comportament negatius vinculats als diners, i la teràpia d'exposició, que implica enfrontar-se de manera progressiva a les situacions temudes per minimitzar la por i l'ansietat associades. A més, l'educació financera pot ser útil per alleujar la inseguretat i el por en la gestió dels recursos econòmics. En alguns casos, pot ser necessari recórrer a medicaments ansiolítics o antidepressius per controlar els símptomes d'ansietat, sempre sota prescripció i seguiment mèdic.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive