plaques solars
plaques solars

Plaques solars contra l’abús a la factura de la llum

Expliquem en quin moment comença a ser rendible la instal•lació de plaques solars

Ha arribat un moment en el qual és més perillós deixar-te encesa un instant la llum petita del lavabo que passejar amb un bitllet de 50€ a la boca, per exemple una nit qualsevol al centre de Barcelona, com si fossis un cabirol feliç. Dels sous més baixos d’Europa i una de les factures de la llum més cares. Felicitats a tots i a qui correspongui en particular. Però, surt a compte instal·lar plaques solars com a resposta a la constant pujada de la factura de la llum? Ho intentem resoldre amb l’ajuda d’Amat Immobiliaris, que n’ha escrit un article al seu bloc apuntant avantatges i algun inconvenient.

Un dels avantatges més coneguts i evidents és l’estalvi que fem en la factura de la llum. També podríem parlar del comportament responsable i ecològic perquè estem disminuint el consum de combustibles fòssils, o la reducció d’emissions del sistema de producció elèctrica convencional perquè passem a dependre menys de l’energia exterior.

Òbviament també podem trobar alguns petits desavantatges, com el fet que les plaques solars redueixen la seva eficiència a partir dels 25ºC de temperatura. Això passa perquè les cèl·lules pateixen una degradació a llarg termini i el seu rendiment va reduint l’eficiència un 0,5% per cada grau superior als 25ºC. Aquest fet té una solució, que passa per convertir en una coberta verda la zona on s’instal·len les plaques per tal que la temperatura ambiental de la zona sigui més fresca.

Però instal·lar plaques varia segons si vivim en una casa unifamiliar o en un bloc de pisos. En el primer cas és molt més fàcil d’instal·lar-ne ja que es poden repartir les plaques per diferents llocs com teulades, terrats o fins i tot zones de jardí per poder abastir amb l’energia necessària la casa. En canvi, en el cas de viure en una comunitat de veïns, al moment de fer la instal·lació hi intervenen diverses casuístiques... però les plaques s’acostumen a col·locar als terrats.

D’entrada, la quantitat de diners que cal pagar per les plaques i la instal·lació pot semblar molt elevada (l’any 2019 el preu mitjà d’una instal·lació es situava al voltant dels 300-400€ per m2), però cal tenir en compte que els panells fotovoltaics tenen una vida útil d’uns 25 anys. La inversió inicial es podria recuperar, més o menys, en 5 anys (en el cas d’una comunitat de veïns) a mesura que es va estalviant en la factura de la llum.

Sigui quina sigui la nostra opció a curt termini, perquè cadascú és conscient de la seva situació econòmica actual i possibilitats d’inversió, sembla clar que les renovables són el futur.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive