Cada vegada són més habituals les estafes per mitjà de serveis de missatgeria com WhatsApp, i l'última modalitat implica la suplantació d'identitats conegudes per sol·licitar diners urgentment a través de Bizum. Aquest és el cas de la Núria Codina, una veïna que va caure en aquesta trampa, convençuda que estava ajudant un veí gran, i que finalment va acabar perdent 380 euros.
Una estafa a través de la confiança
La Núria, sempre alerta davant les possibles estafes que circulen per WhatsApp, no es va imaginar que aquest cop seria ella la víctima. Tot va començar quan va rebre un missatge d’un veí de la seva escala, un home gran amb qui havia tingut sempre bona relació. El missatge semblava sincer i proper: el veí afirmava tenir problemes amb el seu Bizum i li demanava si podia fer-li una transferència de 280 euros. El to del missatge, el fet que estava escrit en català, i que la fotografia de WhatsApp coincidia amb la del seu veí, van fer que la Núria confiés plenament en la petició.
Després d’enviar el primer Bizum, va rebre una nova sol·licitud de 200 euros més, tot i que finalment només en va transferir 100. Malgrat els dubtes que li van sorgir en aquell moment, el suposat veí va ofendre’s davant la seva sospita, cosa que la va fer sentir culpable i continuar amb l’operació.
Senyals d’alerta ignorats
Tot i les sospites creixents, la Núria encara pensava que qui estava sent estafat era el seu veí. Va intentar contactar amb ell per telèfon, però només va trobar la bústia de veu, cosa que va incrementar la seva preocupació. Després de diversos intents infructuosos, va decidir anar a casa del veí, però no hi va trobar ningú. Finalment, quan va aconseguir contactar amb ell l'endemà, es va adonar que el número de telèfon havia estat usurpat durant unes hores, temps suficient perquè els estafadors completessin la seva operació.
Els familiars del veí també van ser objecte d'intent d'estafa, però en aquest cas, la filla i la neta no van caure en el parany, ja que sabien que l'avi no tenia Bizum i el tenien a prop en aquell moment. A diferència de la Núria, no van arribar a denunciar els fets, ja que no van patir cap robatori efectiu.
Una denúncia amb moltes dificultats
Quan la Núria va voler presentar la denúncia als Mossos d’Esquadra, es va trobar amb l’obstacle de la burocràcia. Va haver d'esperar tres dies per aconseguir cita, i sense cita prèvia, hauria hagut de fer cues de fins a cinc hores. A més, tot i tenir tota la documentació necessària per denunciar, incloent-hi la captura de pantalla de la conversa i la informació bancària del compte on havia enviat els diners, li van explicar que recuperar els seus 380 euros seria complicat, ja que l'entitat bancària no li tornaria els diners sense una sentència judicial. A més, és probable que el número de compte també fos robat.
Consells per evitar caure en estafes similars
Aquest cas serveix d’advertència per a tothom. Les estafes per WhatsApp són cada vegada més sofisticades i utilitzen el vincle de confiança que existeix entre persones conegudes. És important seguir algunes recomanacions bàsiques per evitar caure en aquest tipus d'enganys:
- Verifica la identitat: Abans d'enviar diners a qualsevol persona que et demani ajuda, especialment si es tracta d'una sol·licitud inesperada, intenta parlar directament amb ella per telèfon o en persona.
- Desconfia de la urgència: Les estafes solen utilitzar un to d'urgència per evitar que tinguis temps de reflexionar. Pren-te un moment per pensar i analitzar la situació.
- No facis pagaments sense verificar: Si no estàs segur de la legitimitat de la sol·licitud, no facis cap pagament. És millor passar per desconfiat que perdre diners.
En un món cada cop més digital, la prudència és la millor defensa contra aquest tipus d’estafes.
Font: ccma.cat/324
Comentaris