Només resisteixen dos productors de rosa al Maresme
Només resisteixen dos productors de rosa al Maresme

Capgròs.com - ACN

Només resisteixen dos productors de rosa al Maresme

La flor cultivada al Maresme cau un 60% en tres anys però serà més competitiva aquest Sant Jordi per l’impacte de la pandèmia

La producció del Maresme de la rosa de Sant Jordi ha caigut un 60% en només tres anys. Aquest 2021 es produiran a Catalunya unes 100.000 unitats, respecte les 250.000 del 2018. El declivi es dona pel degoteig de productors que han anat tancant o reduint superfície. 

Dels cinc floricultors que s'hi dedicaven, actualment ja només en queden dos, un a Santa Susanna i un altre a Teià. Toni Bertran, de Flors Bertran Mas, explica que la tendència és a "substituir" el cultiu de rosa per la seva complexitat i per la ferotge competència dels mercats internacionals. A diferència dels anys "normals", però, aquest Sant Jordi la rosa cultivada al Maresme serà més competitiva per l'impacte de la pandèmia als mercats emissors, com Holanda o Sud-Amèrica.

Tot i que la rosa provinent d'aquest indrets és de "molt alta qualitat" i arriba a uns preus "molt competitius", la pandèmia ha provocat que aquest any no hi hagi tanta disponibilitat de rosa d'importació i que el seu transport s'hagi encarit. "La importació s'ha complicat", admet Bertran, que augura manca d'estoc per aquest Sant Jordi.

Un treballador recull roses per preparar la campanya de Sant Jordi

Un treballador recull roses per preparar la campanya de Sant Jordi

Una oportunitat per la rosa de proximitat

Aquest context desfavorable per a la rosa d'importació suposa una oportunitat per als productors locals. Mentre que abans de la pandèmia havien de reduir molt els seus marges de benefici per intentar competir amb la rosa estrangera, enguany preveuen fins i tot "pujar el preu entre deu i quinze cèntims per tija".

Ho faran els dos únics productors que resisteixen al Maresme, on històricament s'ha concentrat el cultiu de la rosa vermella de Sant Jordi. El 2018 hi havia cinc floricultors que s'hi dedicaven, però aquest 2021 només sortiran roses de dues explotacions, la de Bertan, a Teià, i també Flors Pons, a Santa Susanna.

Competir és pràcticament impossible

Dels altres, n'hi ha que han abaixat definitivament la persiana i d'altres que han suprimit el cultiu de rosa. De fet, tot i que Bertran és dels que encara resisteix, la superfície dedicada a la rosa també ha minvat en els últims anys. "Tenia 2,5 hectàrees fa quatre anys i ara tinc 1,2 hectàrees", explica.

"És difícil produir aquí i competir contra la flor que ve de fora. És pràcticament impossible. La nostra idea és anar reduint el cultiu de rosa i substituir-la a poc a poc per altres varietats. En el futur segurament, acabarem substituint tota la superfície dedicada a aquest cultiu", confessa Bertran

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive