Entendre l'estalvi com allò que queda al teu compte corrent a finals de mes, abans que ingressin la teva nòmina, és un dels errors més grans que pots cometre amb les teves finances. En ocasions, fins i tot pots arribar a quedar-te gairebé sense res i gastar tot l'"estalvi" dels mesos anteriors.
"Arribar a finals de mes sense diners significa que no tens cap control", critica l'experta en finances, finfluencer Top Teacher en la seva categoria, Celia Rubio.
"La majoria pensa que l'estalvi prové de la fórmula 'ingressos menys despeses'. Hauria de ser 'ingressos menys estalvi igual a despesa'. Allò que em sobra, m'ho gasto. Igual que tens una partida que va al pagament del gimnàs i a la lletra del cotxe, has de tenir una per a l'estalvi", comenta Juan Massana, responsable de les Zones Madrid-Centre i Nord-est i Illes al Banc Mediolanum. Això que descriu Massana és un hàbit financer i només pots aconseguir-ho mitjançant la planificació. "És fonamental crear hàbits financers saludables des del minut zero, des que reps el teu primer sou, la teva primera nòmina. Des d'aquest moment, tens la possibilitat de fer les coses bé", explica. "I com es creen hàbits saludables a nivell financer? El primer de tot és canviar aquest concepte".
Per calcular quant pots estalviar cada mes, necessites comptabilitzar quines són les teves despeses essencials -aquelles que has d'assumir sí o sí per poder viure- i les variables -de les quals podries prescindir d'un dia per l'altre-. Al teu sou, has de restar les despeses essencials, una partida d'estalvi orientada als teus objectius i, després, les despeses variables (o de pur plaer). "Abans de generar l'hàbit han de ser conscients de les seves finances. Veure on s'està anant el diners. Com gasta en cada categoria, quant dedica al bàsic -alimentació, energia...- i a altres que no són essencials. Veure com evoluciona i què fan els altres en la mateixa situació", afegeix Paz Comesaña, directora de Màrqueting, Publicitat, CRM i Aliances Estratègiques d'EVO Banc.
"No és el mateix estalviar per a les vacances, que estalviar per augmentar el teu capital, que estalviar per al dia de demà comprar una vivenda o per a la jubilació. Són espais temporals molt diferents, un és a sis mesos, un altre és a dos anys i un altre pot ser a 30 anys", exemplifica Massana.
Preocupar-te pel teu jo del futur
"Després de prendre consciència, has de traslladar la importància de preocupar-te pel teu jo del futur en lloc del teu jo del present. Això és quelcom molt difícil per al nostre cervell. Però això és simplement veure quins són els teus reptes. Així l'ajudo a prendre consciència, generar l'hàbit de l'estalvi que menciona Juan i a crear reptes a curt termini, mig i llarg termini", afegeix Comesaña. Massana insisteix també en el llarg termini per un mecanisme que pot jugar tant a favor teu com en contra teu: l'interès compost.
"Al teu favor, l'interès compost suposa una gran força per crear un gran coixí, una gran alcovia de diners, pel futur. Els joves no tenen aquesta sensibilitat, però a mesura que es fan més grans, cada vegada són més conscients del que ve", adverteix.
En contra teu, l'interès compost és el mateix mecanisme que s'aplica en productes tan de moda com les targetes revolving. Pot arribar a fer tan gran el teu deute que sigui inassumible per a tu. Però, al teu favor, pot impulsar tant els teus estalvis a llarg termini que et semblarà que no has hagut de fer pràcticament cap esforç per construir un gran patrimoni.
Per al ritme al qual succeeixen (o fem que succeeixin) les coses ara mateix, mirar tan a llarg termini es pot fer molt costerut. Per això, Comesaña insisteix en mantenir igualment un objectiu realista a curt termini que et doni l'empenta suficient per continuar estalviant a més de 15 anys.
"En aquest pla, és molt important els reptes a curt termini, perquè el jove -i el no tan jove- ha de trobar satisfacció en les coses que li resulten difícils, com crear aquests mateixos reptes. Si veu que els va aconseguint, es motivarà pel repte a mig i al de llarg termini, que és la jubilació".
"Poden utilitzar eines clàssiques com les de fer aportacions periòdiques. També altres més divertides com les del redonejar les compres, que apartes a una alcovia i que pots anar invertint en productes més o menys arriscats segons el repte si és a mig o llarg termini", afegeix.
Per construir l'hàbit de l'estalvi és essencial que construeixis una rutina d'estalvi, encara que al principi siguin només 5 euros. Mentre vas separant una mica de diners cada mes, porta un registre de despeses, comença a pensar en els teus objectius i automatitza el procés tot el que puguis.
Font: businessinsider.es
Comentaris (1)