Els nens i la conciliació familiar. Foto: R.Gallofré
Els nens i la conciliació familiar. Foto: R.Gallofré

Redacció / ACN

Menys del 5% dels homes demana reducció de jornada per cuidar fills

La presència de dones als òrgans de direcció continua sota mínims: inferior al 25% a la meitat de companyies

Menys d'un 5% d'homes ha demanat reducció de jornada per poder cuidar de fills o familiars en un 81% de les empreses, un percentatge que es manté inferior al 25% quan s'apuja al 97% de les companyies. Aquesta és una de les xifres destacades de l'Observatori Adecco Igualtat, un estudi que ha enquestat més de 20.000 empreses d'arreu de l'Estat i que s'ha presentat aquest dilluns a Madrid. L'informe també constata que la presència de dones als òrgans de direcció continua sota mínims: per sota del 25% a la meitat de les companyies i –en el cas dels càrrecs intermedis-, inferior al 50% al 70% de les empreses. "La bretxa de gènere ha estat una altra víctima de la pandèmia de coronavirus", ha alertat Carmen Mancheño, coordinadora de CCOO Madrid.

"Si les dones ja tenim de per si diferències al mercat laboral quan hi afegim alguns elements més com l'edat o la discapacitat, aquesta desigualtat encara és molt més gran", ha apuntat la viceconsellera de Treball de la Comunitat de Madrid, María Blázquez Agudo. "Per exemple, en el cas de les dones discapacitades, hi ha incentius potents per a la seva contractació però tot i així els homes amb discapacitat són més contractats", ha apuntat Blázquez, que considera igualment que les dones de més de 50 anys tenen un gran hàndicap al mercat laboral espanyol. "A més d'una bretxa salarial, també tenen una bretxa de prestacions a causa del tipus de treball realitzat i dels sectors, a més del rol de cuidadora dins l'àmbit familiar", ha criticat la viceconsellera de Treball madrilenya.

Les desigualtats entre homes i dones a nivell de treball va més enllà de sostres de vidre i sous



"Les dones pateixen en la majoria dels casos les exigències simultànies dels dos àmbits: laboral i familiar", ha afegit Mancheño, que ha volgut posar de relleu també que les dones "tenen una major exposició als riscos psicosocials a la feina". "En general realitzen amb més freqüència feines on els mètodes de treball i el disseny de tasques són ràpids i repetitius. I la legislació en prevenció no protegeix de manera específica a la dona, només en el cas d'embaràs o lactància", ha recordat la coordinadora de salut laboral a CCOO Madrid. "S'haurà d'anar molt en compte que després de la pandèmia, el teletreball no sigui una trampa per a la dona: treballant a casa i encarregant-se de totes les tasques domèstiques", ha conclòs Mancheño.

El 47% de les empreses ja té un pla d'igualtat

L'Observatori Adecco d'Igualtat –amb enquesta a més de 20.000 empreses- dona xifres significatives que avalen que la discriminació de la dona encara és molt present al mercat laboral. La presència de la dona als òrgans de direcció només està per sobre del 25% exclusivament a les àrees de Recursos Humans i Financera, i per sota del 23% als consells de direcció. Una xifra encara molt llunyana del mínim del 30% de conselleres per al 2020 recomanat al Codi de Bon Govern de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A banda, només el 19% dels projectes d'emprenedoria són iniciats per dones i el 62% d'elles el creen en solitari (una xifra que baixa al 26% en el cas dels homes, que acostumen a acompanyar-se de socis).

Pel que fa als contractes de treball, només el 46% de les dones universitàries tenen un contracte indefinit als quatre anys de graduar-se, un percentatge que puja al 60% en els homes. Finalment, i pel que fa als plans d'igualtat a les empreses, el 47% de les companyies enquestades ja el tenen a punt, el 9% està en fase de negociació i el 25% està en fase de diagnòstic previ. Així, tan sols el 18% de les empreses enquestades per Adecco no tenen a dia d'avui pla, ni estan en fase de negociació ni de diagnòstic previ.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive