Fer la compra
Fer la compra

Gairebé la meitat de llars tenen problemes per arribar a final de mes

I un quart de la població catalana es troba en risc d'exclusió o pobresa, segons les últimes dades a Catalunya.

patrocini pous comunitats
 

Segons l'últim informe de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), publicat recentment, el 24,4% dels catalans es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica, situant-se en risc de pobresa o exclusió social durant l'any 2023. Aquesta dada, encara que lleugerament millor que la de l'any anterior, reflecteix una realitat més greu que la vivida abans de la crisi sanitària mundial.

L'anàlisi revela que determinats grups demogràfics són especialment susceptibles a aquestes dificultats, incloent els menors de 16 anys, ciutadans estrangers, persones sense ocupació, individus amb una educació bàsica i, en particular, les dones.

Una mirada detallada a la distribució per gènere mostra una persistència en la taxa de risc, segons dades acumulades des de l'any 2015 fins al present. El terme AROPE, que serveix per mesurar la pobresa relativa, evidencia la magnitud de la problemàtica en quant a pobresa o situacions de privació material i social severa, així com la manca d'intensitat laboral.

La inflació, que ha experimentat un augment notable en els últims temps, ha tingut un impacte directe sobre les finances domèstiques. Un 44,7% de les llars a Catalunya manifesten dificultats de divers grau per afrontar els pagaments mensuals, amb un 9% d'elles indicant problemes greus per arribar a fi de mes, un augment respecte a l'any anterior.

Sense poder cobrir despeses imprevistes

A més, un 36,1% de les famílies admeten no tenir capacitat per cobrir despeses imprevistes, una tendència que ha crescut per tercer any consecutiu. També es registra un augment en el nombre de llars que no poden mantenir una temperatura adequada a casa durant l'hivern, afectant al 20% dels enquestats.

Quant a l'alimentació, un 5,1% de la població no pot permetre's consumir carn, pollastre o peix cada dos dies, el percentatge més alt des de la crisi inmobiliària del 2011. Respecte a l'oci, quasi un terç de les llars (29,8%) no poden permetre's vacances anuals, un problema persistent encara que lleugerament millor que els pitjors registres de la darrera dècada.

Comparant amb la resta d'Espanya, la taxa AROPE a nivell estatal ha augmentat lleugerament fins al 26,5%, amb un augment notable de la població que viu amb serioses dificultats econòmiques. El risc de pobresa, ajustat al sou mitjà a Catalunya, situa a la regió lleugerament per sobre de la mitjana estatal, segons els càlculs de l'Idescat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive