Mataró ha esdevingut un centre de referència a l’Estat espanyol en innovació en l’àmbit de la mobilitat. Ho ha fet amb la posada en marxa d’Antena TrenLab, un projecte desenvolupat de la mà de Renfe, TecnoCampus i el consistori, per “accelerar” projectes empresarials emergents que volen revolucionar tecnològicament el transport en ferrocarril. Aquest gener ha arrencat l’activitat al centre, que compta amb quatre tres empreses seleccionades en els premis que porten el mateix nom. L’objectiu d’aquests projectes emprenedors és desenvolupar solucions i projectes d’innovació ferroviària i de mobilitat, juntament amb membres de l’ecosistema innovador dins de les instal·lacions del TecnoCampus.
La seu de Trenlab presenta un disseny futurista i trencador en sintonia amb els projectes i iniciatives que acull. En aquest espai de treball es desenvolupa l’activitat diària de les quatre empreses, que durant aquest mig any comptaran amb el suport d’experts i mentors especialitzats per poder fer realitat els seus projectes i que aquests tinguin un veritable impacte tant en el sector ferroviari com en la mobilitat en general.
L’objectiu dels projectes seleccionats és revolucionar a nivell tecnològic i digital el transport en ferrocarril
En la presentació del TrenLab, el director general d’Estratègia i Desenvolupament de Renfe, Manel Villalante, va destacar l’elecció de Mataró per ser “la ciutat del primer tren de la península, de la línia de Rodalies amb més usuaris, del TecnoCampus i el seu ecosistema innovador, i de l’Ajuntament amb un gran entusiasme pel projecte”. Per la seva banda, l’alcalde de Mataró, David Bote, va destacar que a la capital del Maresme “volem ser els millors i per aconseguir-ho hem de relacionar-nos amb els millors”.
Hypervisoul
“Portem el millor de la carretera al món del ferrocarril”. Així defineixen des d’aquesta empresa el seu projecte, que pretén implementar el servei de transport a demanda i porta a porta, propis de la carretera, a les vies, a través de trens lleugers i automatitzats. “Volem que la relació entre demanda i oferta sigui molt més equilibrada i oferir el servei adequat en aquest àmbit”, destaquen des de la companyia, que començarà a plantejar la idea a la línia R12 entre Manresa i Lleida.
Drukatt
impulsat per experts en l’àmbit industrial especialitzats en la fabricació additiva (impressió 3D), ideal per a la construcció de recanvis per a la maquinària i altres elements ferroviaris. Així, es pot combatre l’obsolescència per manca de peces (es poden fabricar a mida), reduir costos, tiratges i terminis d’entrega, apostant per la fabricació quilòmetre zero. “Simplifica els processos, és eficient i més respectuós amb el medi ambient”, destaquen els impulsors.
Cactus
Aquesta empresa d’enginyeria IoT (Internet of Things) promou una eina que ofereixi informació d’interès a l’usuari dels ferrocarrils, així com al servei tècnic encarregat del seu manteniment. El hardware que instal·laran a les estacions transmetrà als passatgers dades com ara l’ocupació de cada vagó dels trens, la qualitat de l’aire o informació sobre el lloc de destí. Als tècnics, els permetrà monitoritzar l’estació i disposar d’alarmes que indiquin problemes de funcionament.
Wipass
L'any 2018 l'empresa va guanyar els premis Creatic promoguts pel TecnoCampus pel seu dispositiu que permetia obtenir wifi acostant-hi el mòbil, sense passwords. Des de llavors l'empresa ha evolucionat cap a diferents sectors i ara s'endinsa en l'àmbit de la mobilitat a través d'Antena Trenlab. L'objectiu és instal·lar el dispositiu de Wipass a les estacions de Renfe perquè l'usuari, a través seu, obtingui al mòbil informació d'interès sobre el seu viatge o sobre gestions a fer vinculades al servei.
Comentaris (2)