Vista de Calella, a la comarca del Maresme, on el turisme hi té molta força
Vista de Calella, a la comarca del Maresme, on el turisme hi té molta força

El Maresme, a la cua del PIB per càpita a Catalunya i del tot depenent del sector serveis

Més de tres quartes parts del PIB del Maresme provenen d'aquest sector, mentre que la indústria té un pes inferior a la mitjana catalana, quelcom que contribueix a la pobresa de la comarca

patrocini Pous consultans nova llei
 

El Maresme és una comarca amb una gran tradició industrial i agrícola, però en el present la seva economia és totalment depenent del sector serveis. Més de tres quartes parts del PIB del territori provenen d'aquest àmbit, mentre que la indústria té un pes inferior al que registra a la mitjana catalana. D'això se'n deriven indicadors econòmics preocupants que mostren la pobresa de la comarca, amb un PIB per càpita molt negatiu

Segons un informe del Consell Comarcal, a partir de les darreres dades de l'IDESCAT, el sector serveis contribueix en un 76,8% a l'economia comarcal, xifra que gairebé marca un rècord al conjunt de Catalunya i que només es veu superada per la que es registra al Barcelonès. El sector serveis inclou des del turisme i l'hosteleria fins a l'administració pública, l'educació, les finances o l'oci i la cultura, entre d'altres.

Pel qeu fa al sector industrial, se situa en segona posició però llunyíssima de la primera, amb un 16%, quatre punts per sota de la mitjana catalana, quelcom que demostra el retrocés que ha patit aquest àmbit a la comarca respecte al passat. La construcció es troba en el tercer lloc amb un pes del 5,8% i finalment el sector primari (principalment agricultura) amb l’1,4%.

En comparació amb el 2020, la construcció és l'únic sector que ha caigut respecte a la seva aportació al PIB comarcal. L’increment més intens s’ha donat en el primari (+12,4%) seguit per la indústria (8,1%) i els serveis (7,8%).

Malgrat que el Maresme és la cinquena comarca en aportació al PIB català, només superada pel Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental, hi ha un revers molt negatiu; la comarca es troba a la cua del PIB per càpita. Amb 21.300 euros, és una xifra que se situa 10.000 euros per sota de la mitjana catalana i li permet estar per davant tan sols per davant del Montsià (20.500€), el Garraf (19.400€), el Priorat (18.900€) i el Baix Penedès (17.500€).

Precisament els municipis on el turisme, un dels àmbits més destacats del sector servei, tenen un pes específic més elevat, són aquells on una altra variable macroeconòmica, la renda per càpita, és més baixa. Pineda de Mar és el municipi maresmenc més pobre en aquest sentit (14.000€/habitant), seguit de Calella (14.200€) i Malgrat de Mar (14.900€).

Palafolls i Vilassar de Dalt són els municipis maresmencs amb major producte interior brut per habitant. Els dos municipis, a més, superen la mitjana catalana amb 36.400€/habitant en el cas de Palafolls i 34.700€ en el de Vilassar de Dalt.

Arenys de Mar (21.500€/hab.), Argentona (28.000€/hab.), Dosrius, (22.300€), Mataró (23.300€/hab.) i Vilassar de Mar (23.100€/hab.) són els municipis que superen la mitjana comarcal. En canvi, Tiana (12.600€/hab.) i Premià de Mar (14.100€/hab.) són els que tenen un PIB per càpita més baix. No hi ha dades disponibles dels municipis de menys de 5.000 habitants. 

 

Comentaris (9)

Daniel Fa 18 dies
El Maresme, a la cua del PIB per càpita a Catalunya perque hi ha massa inmigració legal e ilegal que son pobres i estan confinats a guetos que generen inseguretat. Clar, aquí ningú vol dir "expulsar als que sobren" per ser politicament incorrecte.
Eloi Fa 24 dies
Que ningú es faci el sorpès, fa anys i panys que se sap que apostar pels serveis té com a conseqüència que baixa el PIB. I si baixa el PIB, vol dir que hi ha menys diners per càpita, per tant, menys serveix públics, pitjors pensions, etc. I alguns governants estan encantats amb aquesta situació pq vol dir més vulnerabilitat i més opcions de repartir paguetes i tenir gent agraïda que et votarà incondicionalment mentre ells tenen sous astronòmics per a la majoria de la població...
Jsm Fa 24 dies
El Maresme és una comarca "dormitori" de gent que treballa a Barcelona i el Vallès, no té espai físic per la instalació d'indústries, és normal que el PiB sigui més baix.
Agents de la Policia Local de baixa Fa 24 dies
Mataró és la població de Catalunya amb més agents de baixa per càpita. I els que no estan de baixa, no treballen.
Patinets per càpita Fa 24 dies
Som la població de Catalunya amb més patinets per càpita en zones de vianants.
Gossos per càpita Fa 24 dies
Anem a la cua en el PIB, però som els primers en gossos.
Mataroní Empipat Fa 24 dies
Es el que passa quan durant molts anys promous la totxana per vivenda pero t'oblides de promocionar l'industria i el comerç. Et converteixes en una ciutat dormitori que exporta mà d'obre a altres local.litats, que son les reben els beneficis de la creaciò de riquessa. Pero no sembla que l'ajuntament s'hagi donat per enterat d'aquesta realitat.
Frsncusco5 Fa 25 dies
SOM ACULLIDOS.
rius Fa 25 dies
bé és el que té atraure més xusma que inversions i empreses, es lo que agraden als alcaldes de la comarca començant pel de Mataró i acavant pel de Calella que ara els hi han vist les orelles al llop com el de Calella. Apa teniu feina que fer i sobretot ser una mica més honestos amb els vostres ciutadans que cosiu a impostos per després llegir aquestes coses, qui ho anava a dir el Maresme a la cua entre tantes comarques!!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive