Un laboratori tecnològic per la millora del comerç de Mataró
Un laboratori tecnològic per la millora del comerç de Mataró

Un laboratori tecnològic per la millora del comerç de Mataró

L’Espai Mataró Connecta es prepara per acollir el Retailab amb el que sectors com comerç, serveis i restauració experimentin noves solucions tecnològiques

patrocini pous lloguer segur
 

La tecnologia no és un aliat futur del comerç, és de present i hi ha molt de camí per explorar. A Mataró encara hi ha massa comerços, empreses del sector serveis o de la restauració que poden veure impulsar el seu negoci transitant cap al món tecnològic i aprofitant les noves eines que aquest els pot proporcionar. Precisament va d’això una de les noves apostes que fa Mataró i que porta per nom Retailab. Un laboratori de solucions tecnològiques al servei dels que cada dia alcen la persiana.

El Retailab s’ubicarà a l’Espai Mataró Connecta i permetrà que el comerç local (i tot el teixit econòmic) puguin millorar en un àmbit en el que hi ha molt camí per recórrer,  des de la intel·ligència artificial al big data, de l’elaboració de perfils als recomptes o l’ús de pantalles i dispositius.

Per la regidora Núria Moreno, el Retailab ha de permetre “que el sector entri al món digital amb un espai comú en el que s’analitzi la viabilitat d’incorporar noves eines en cada cas. Posem en marxa un projecte que vol ser referent en l’àmbit de la transferència digital i que serveixi per experimentar les solucions de futur en un espai com el Mataró Connecta on ja s’experimenten nous models de relació de la ciutadania”.

Amb el Retailab es busca donar un suport en un espai comú de formació, sensibilització, divulgació, on provar i analitzar la viabilitat d’incorporar eines que es troben al mercat i que estan pensades per facilitar l’activitat pròpia dels establiments.

Tot i que el projecte s’emmarca en la zona del pla d’impuls al centre, d’acord amb el projecte presentat a la convocatòria Next Generation, el RetailLab està definit perquè sigui un espai de referència per a tot el comerç de la ciutat, on tots els establiments, indiferentment del barri o subsector que siguin, puguin visitar-lo, experimentar i participar de les diferents activitats que s’hi oferiran, i trobar solucions i aprenentatges que s’adaptin a les seves necessitats concretes. 

La presentació del Retailab

La presentació del Retailab


Dins del PIC i amb fons Next Generation

El projecte s’emmarca i s’alinea amb l’estratègia comercial de Mataró, fruit del pacte pel comerç i la restauració,  i més específicament del Pla d’Impuls al Centre, l’instrument que ha de permetre revitalitzar el centre de la ciutat a nivell econòmic, urbanístic i de mobilitat i està finançat per la Unió Europea amb el fons Next Generation EU.

RetailLab Mataró es planteja com un model de transferència de coneixements i d’informació al voltant de les tecnologies adreçades a la millora de la competitivitat del comerç, els serveis i la restauració local. Forma part del projecte “Mataró: innovació urbana al comerç. La digitalització i la sostenibilitat com eixos de transformació de l'àrea comercial urbana del centre de Mataró” que va ser seleccionat i beneficiari  de la 1a convocatòria “mercats, zones urbanes comercials, comerç no sedentari i canals de comercialització”, impulsada pel Ministerio de Indústria, Comercio y Turismo, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, del govern d’Espanya.

La diagnosi de maduresa digital de l’activitat econòmica de la zona centre de Mataró (zona PIC) i la conceptualització del RetailLab han permès valorar i definir millor el projecte i promoure la modernització del seu teixit econòmic local, en línia amb les prioritats europees.


Desplegament del projecte


L’activació del RetailLab es portarà a terme a partir de finals d’abril amb la concreció d’uns “focus groups”, que durant un període de dues setmanes interactuaran amb el laboratori tecnològic per a contrastar la funcionalitat de les solucions desplegades. Tot seguit s’activarà l’agenda de visites al RetailLab al conjunt del teixit comercial.

El programa formatiu estarà configurat per més de 40 activitats, tallers i demostracions que es desplegaran al llarg del 2023 i del 2024 i que estaran focalitzades principalment a habilitats i competències digitals, comunicació digital aplicada a les empreses, ús de la tecnologia i l’exposició de producte.

L’espai RetailLab incorpora una part de benvinguda i acollida al visitant, amb una introducció sobre el comerç de la ciutat, un Showroom tecnològic que integra diferents solucions digitals aplicables al conjunt de l’oferta de proximitat i un espai de formació.

El Retailab està dotat de diferents tipologies de solucions de hardware i software: Intel·ligència Artificial, tecnologia per predir el contingut que serà més atractiu pels clients; cartellera digital; cartellera digital interactiva; sistemes de projecció; analítica d’audiència a partir de càmeres que recopilen informació; detectors de moviment que permeten registrar el nombre de persones i moment en el qual passen per una zona; fil musical amb una tecnologia que processa senyals d’àudio i contribueix a la creació d’una experiència immersiva i una impressora intel·ligent que recopila les dades respecte dels productes venuts i genera anàlisi de dades per al seu tractament posterior, entre d’altres.

Comentaris (1)

Quans diners llançats! Fa 6 mesos
L'Ajuntament ja no sap què fer per llançar els diners que rep de Next Generation.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive