Híbrids, solució més enllà dels elèctrics.
Híbrids, solució més enllà dels elèctrics.

Híbrids, una de les bones alternatives als combustibles fòssils

Quines alternatives hi ha al vehicle elèctric? Són fiables? tot sobre els híbrids i altres tecnologies.

patrocini pous
 

Durant l’última dècada, els cotxes híbrids han estat una de les alternatives als combustibles fòssils més interessants per als compradors amb mentalitat ecològica però que volen un sol vehicle. Amb un híbrid no et quedes “tirat” perquè sempre tens el motor tèrmic, que a més permet anar recarregant les bateries en algunes circumstàncies, la qual cosa es coneix com a “frenada regenerativa”. Emissions molt baixes i autonomies molt àmplies són, per descomptat, un atractiu per pensar en aquests cotxes. De tota manera, pel fet d’haver de comptar amb doble propulsió, motor de gasolina o, en algun cas, dièsel i elèctric i el pes de les bateries, consumeixen gairebé el mateix que alguns dièsels actuals.

Híbrids endollables

És una tercera opció per als compradors. A la tecnologia híbrida tradicional, els fabricants han afegit la possibilitat de recarregar bateries directament amb un endoll. L’autonomia només amb elèctric és molt baixa, de 50 quilòmetres com a màxim, però permet oferir un consum oficial homologat d’1,7 litres als 100 km, consum que es calcula partint de 0 amb la bateria elèctrica recarregada, per la qual cosa la realitat de cada dia és diferent.

Híbrids de gas, una solució a l’alça?

Poden funcionar amb GLP, que és el gas liquat del petroli, o amb GNC, que és gas natural comprimit. En ambdós casos el conductor tria el combustible amb què va circulant, encara que, com és lògic, sempre que es pugui és molt convenient circular amb gas, perquè, per exemple, respecte a un dièsel, de mitjana gasta un 30% menys i respecte a un gasolina, un 50%. L’únic handicap per a aquests tipus de vehicles és que, per ara, només a les grans ciutats trobem estacions de servei de gas per a ells.

Pila de combustible d’hidrogen

Els cotxes de pila de combustible utilitzen l’hidrogen per generar l’electricitat necessària per moure el vehicle. El motor elèctric funciona gràcies a un petit acumulador que emmagatzema l’energia en una bateria. Dos fabricants japonesos, Honda, amb el Clarity, i Toyota, amb el Mirai, s’han avançat a la resta de marques i fabriquen cotxes de pila de combustible en sèrie. Tenen 0 emissions de CO2 perquè només emeten vapor d’aigua, poden proveir-se d’hidrogen en només 3 minuts i aconsegueixen una autonomia de fins a 650 km. El problema és que instal·lar “hidrogeneras” per proveir és complicat i, per exemple, a Espanya encara no existeixen.

Font: racc.cat i ccma.cat.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive