L'oli d'oliva amb l'IVA al 0%
L'oli d'oliva amb l'IVA al 0%

El govern espanyol rebaixa l'IVA de l'oli i de la llum

L'1 de juliol va entrar en vigor la rebaixa de l'IVA, tant de l'oli d'oliva com de la llum, decretat pel govern espanyol com a resposta a l'important augment de preu d'aquests productes

patrocini pous comunitats


Entren en vigor importants rebaixes temporals en l'IVA de la llum i de l'oli d'oliva a Espanya. Aquestes mesures responen a l'augment significatiu dels preus d'aquests productes i busquen alleugerir la càrrega econòmica de les famílies.

Reducció de l'IVA de la llum

L'IVA de l'electricitat passa del 21% al 10% a partir de la factura del mes de juliol. Aquesta rebaixa es deu a l'increment en els preus de l'electricitat durant el mes de juny, en què el preu mitjà del megawatt/hora (MWh) ha superat els 56 euros. El govern espanyol va establir a començaments d'any que l'IVA de l'electricitat es reduiria al 10% sempre que el preu mitjà mensual del MWh fos superior als 45 euros, una situació que s'ha materialitzat el darrer mes.

Durant el mes de juny, el preu de la llum ha experimentat un augment del 84,5% respecte al maig, assolint nivells molt superiors a la mitjana de 13,67 euros/MWh de l'abril, el mes més econòmic de l'any 2024 i de tota la sèrie històrica des de 1998. Al maig, el preu mitjà va ser de 30,39 euros/MWh, molt inferior al de juny, la qual cosa ha desencadenat aquesta rebaixa automàtica de l'IVA.

L'oli d'oliva amb IVA 0%

A partir d'aquest 1 de juliol, l'IVA de l'oli d'oliva es redueix al 0%, incorporant-se així al cistell de productes i aliments bàsics, com el pa, la llet, els ous o les fruites i verdures fresques, que actualment també gaudeixen d'un IVA 0% temporal. Aquesta mesura és de caràcter temporal, i es preveu que l'IVA s'incrementi de manera progressiva. Així, a partir de setembre i fins a desembre, s'aplicarà un IVA del 2% a l'oli d'oliva.

La mesura de rebaixa de l'IVA per als productes essencials va ser aprovada fa un any i mig per mitigar els efectes de la inflació, i caducava el 30 de juny després d'haver-se prorrogat diverses vegades. Inicialment, el govern espanyol va reduir l'IVA de l'oli d'oliva del 10% al 5%, però ara, en considerar-lo un producte de primera necessitat, s'aplica el tipus superreduït de l'IVA, normalment del 4%, però en aquest cas al 0%, de manera temporal.

El preu de l'oli d'oliva és el que més ha augmentat entre els productes alimentaris. Segons les dades de l'IPC del maig, l'oli d'oliva costa un 62,8% més que fa un any. Des del gener de 2021, el seu preu ha experimentat un increment del 198,5%.

Impacte de les mesures

Aquestes rebaixes en l'IVA de la llum i l'oli d'oliva tenen un impacte significatiu en l'economia domèstica, ja que aquests productes són essencials per a les llars espanyoles. La reducció temporal de l'IVA alleujarà la pressió econòmica sobre les famílies, especialment en un context d'inflació elevada. No obstant això, caldrà veure com evoluciona la situació en els propers mesos i si les mesures temporals es transformen en ajustos més permanents per garantir la sostenibilitat econòmica de les famílies a llarg termini.

La rebaixa de l'IVA de la llum i l'oli d'oliva és, doncs, una resposta necessària i benvinguda davant l'augment dels preus, i representa un suport directe a les famílies espanyoles en moments de dificultat econòmica.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive