Samarretes de tennis realitzades reaprofitant els fils del cordatge de les raquetes; vestits de neoprè per a la pràctica del barranquisme fets amb cautxú natural; tecnologia de la NASA aplicada a la moda urbana perquè s’autoreguli la temperatura; moda per a practicar el ioga confeccionada amb materials procedents d’algues o fulla d’eucaliptus... Aquestes són tan sols algunes de les idees que s’apleguen a Reimagine Textile, un projecte que s’ubica al TecnoCampus de Mataró. L’enginy, la capacitat d’inventar i d’innovar i la necessitat de ser sostenibles i tenir cura del planeta es donen de la mà per a teixir el futur del sector. Ho fan en una ciutat amb un passat gloriós en aquest àmbit i un present encara potent però afectat per múltiples crisis, i que vol esdevenir de nou referent.
“El futur del tèxtil és aquí”, va dir l’alcalde de Mataró i president del TecnoCampus, David Bote
“El futur del tèxtil és aquí”, va dir l’alcalde de Mataró i president del TecnoCampus, David Bote, en la inauguració de les noves instal·lacions Reimagine Textile, celebrada el passat dimarts 25 de maig. Un projecte conformat per una incubadora d’empreses tèxtils innovadores i d’un laboratori (el FabLAB) per testejar els nous productes i tecnologies. L’objectiu és esdevenir una plataforma per desenvolupar noves oportunitats de negoci i experimentar amb tecnologies punteres, de cara a obrir-se pas en el competit mercat tèxtil internacional. L’única manera de fer-ho, segons els seus impulsors, és de la mà de projectes innovadors tant en el seu procés creatiu com en el producte final, i que alhora siguin sostenibles, que abracin el concepte d’economia circular per estendre al màxim el cicle de vida dels productes.
Reimagine Textile és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Mataró, el TecnoCampus i el centre tecnològic Eurecat, que acull actualment un total de 26 empreses start-up. Està finançat en la seva totalitat pel PECT ((Projectes d'especialització i competitivitat territorial), amb una inversió de 100.000 € en el cas de la incubadora i de 127.000 € en el cas del FabLAB. La incubadora és el lloc ideal perquè una start-up tèxtil que aposta per la innovació i les noves tecnologies pugui donar forma al seu model de negoci, gràcies a elements com el mentoring especialitzat, la formació en sectors com la transformació digital, el networking amb empreses similars o les oportunitats que el projecte els ofereix a nivell de finançament. A banda, poden gaudir del FabLAB, un espai d’experimentació i prototipatge on testejar els dissenys i materials emprats. En aquest laboratori els usuaris compten amb una àrea de tall i confecció, eines de fabricació digital com ara impressió 3D o tall laser, i catàlegs de materials innovadors i sostenibles amb proveïdors de confiança.
L’aposta per la sostenibilitat
Els projectes han de ser sostenibles a nivell mediambiental sense que es ressenteixin com a negoci
El tèxtil del futur serà sostenible o no serà. L’obsessió per aconseguir un model de producció i de gestió dels residus molt més ecològica i respectuosa amb el medi ambient és del tot present a Reimagine Textile, conscients que o canviem aquest model productiu o el món se’n va en orris. Però per aconseguir-ho cal que els projectes també siguin sostenibles econòmicament. “Hem d’aconseguir els negocis apostin per la sostenibilitat no tan sols per qüestions de màrqueting o de respecte al medi ambient, sinó perquè els surt a compte econòmicament, perquè els permet generar beneficis”, va explicar el Director general de negoci d’Eurecat, el mataroní Miquel Rey. Per això les start-up innovadores que acull Reimagine Textile analitzen fins a l’últim detall quines són les matèries primeres que utilitzen, com poden valoritzar els residus fins al detall més impensable, i com poden recuperar i reciclar el producte, un cop finalitzat i venut.
D’aquesta manera es contribueix a assolir el cercle perfecte previst dins l’economia circular, on tot es reaprofita i res es llença, de cara a evitar l’esgotament definitiu dels recursos minerals i agrícoles que ens dona el planeta. L’alcalde David Bote ho va resumir en la següent frase: “Res no es perd si es transforma”. Per a Mataró, a més, aquesta aposta té doble sentit, ja que un dels grans projectes de futur de la ciutat és el Parc de l’Economia Circular, que s’ubicarà al polígon de Mata-Rocafonda i que, a través de diferents estratègies, equipaments i empreses especialitzades, vol crear un ecosistema territorial per a la transformació del model productiu i de consum.
Qui participa a Reimagine Textile
L’Ajuntament de Mataró, el TecnoCampus i el centre tecnològic Eurecat són els impulsors del projecte, que compta amb l’Ajuntament de Calella com a soci, el finançament dels fons FEDER i de la Diputació i la col·laboració de diferents municipis maresmencs, el Consell Comarcal i Asegema. La iniciativa es va començar a gestar l’any 2018 amb l’objectiu de fer créixer i reinventar el sector tèxtil de Catalunya en clau innovació, tecnologia i sostenibilitat. El repte és molt ambiciós, ja que vol situar Mataró, icona històrica del tèxtil, com a referent mundial del sector en el seu vessant més innovador.
Cinc exemples d’innovació tèxtil
De les 26 empreses que acull el projecte, n’escollim cinc que destaquen pel seu model de negoci, per l’ús de materials sorprenents i poc usuals, per la capacitat de reduir els residus que generen i per donar un tomb a la forma tradicional de fer les coses
Newex. Se centren a produir vestides de neoprè per a la pràctica del barranquisme, un esport d’aventura que requereix d’una vestimenta que aguanti molt bé les abrasions. “Són vestits sostenibles perquè no es fan de derivats del petroli, sinó de cautxú natural. A banda, donem una segona vida a la matèria prima ja que amb els vestits descartats fem estores de ioga”, expliquen des de la start-up. El gran repte ha estat assolir, amb aquests materials alternatius, una roba prou resistent per fer barranquisme amb seguretat i garanties. “Hem hagut d’investigar molt i durant un llarg temps, però ho hem assolit”, constaten.
Redpanti. L’empresa especialitzada en productes per a la regla desenvolupa, en el marc del Reimagine Textile, una calceta de regla per l’absorció de flux menstrual lleuger, amb l’objectiu de reemplaçar l’ús de protector íntim. Des de la start-up assenyalen que la peça de robat és ideal per a les usuàries de copa menstrual, ja que pot absorbir qualsevol pèrdua que es tingui quan aquesta es treu. “Intentem donar una alternativa als productes d’usar i tirar com els protectors de slip, i també busquem materials el més sostenibles possibles, com ara el nylon reciclat.
Infinite Athletic. Roba de tennis 100% sostenible amb un concepte 100% circular: per confeccionar-la, reciclen les corretges de les raquetes de tennis, de la qual n’extreuen un nou polímer que serveix de matèria prima per a les peces. “És quelcom que no s’ha fet mai fins ara”, constaten els promotors. A banda, des d’Infinite Athletic també reciclen les pilotes de tennis per fer soles de sabatilles esportives.
Owl. L’empresa fa peces de roba de residu tèxtil dels parapents. “Són teixits amb molt bones propietats: tèrmics, lleugers, impermeables fins que els neteges en diverses ocasions...” explica el fundador de l’empresa. Després de desenvolupar diversos prototips, estan confeccionant roba ‘outdoors’, pensada per al seu ús en la micromobilitat (usuaris de patinet i bici elèctrica, per exemple). Un dels reptes és assolir un major grau d’impermeabilitat i que tots els acabats també estiguin fets de peces reciclables.
Julia G. Escribà. Tecnologia de la NASA aplicada a roba urbana. La firma s’ha fet amb una patent que fins ara es feia servir per a la indumentària dels astronautes, que s’adapta a la temperatura adequada per a cada usuari en base a una reacció química que la porta a solidificar-se si fa fred i a liquar-se si fa calor. Així es preveu reduir el consum tèxtil ja que es s’eliminen capes de roba necessàries, s’aposta pels colors atemporals, els dissenys sense gènere i per evitar les produccions massives.
Comentaris (3)