Canvi d'hora per adaptar-se a l'horari d'estiu
Canvi d'hora per adaptar-se a l'horari d'estiu

Experts demanen la fi del canvi d'hora estacional a Europa

La Time Use Initiative impulsa un manifest amb una dotzena d'iniciatives per abandonar el canvi d'hora estacional el 2026

patrocini pous comunitats


La Time Use Initiative ha reclamat als partits polítics que incloguin la fi del canvi d'hora estacional a Europa als programes electorals per a les eleccions europees del juny. Aquest cap de setmana la població europea canviarà els rellotges al fus horari "equivocat" asseguren els experts, que alerten que cada cop hi ha més proves que això perjudica la salut pública i l'economia. Per això, aquesta iniciativa ha impulsat un manifest sobre les polítiques del temps a la Unió Europea que inclou els 12 canvis necessaris per garantir el dret al temps per a tota la ciutadania. Una de les propostes és acabar amb els canvis d'hora estacionals i implementar zones horàries permanents tan properes com sigui possible a l'hora solar.

Entre els efectes negatius, apunten a un impacte en l'estalvi d'energia, en el risc de patir càncer i altres malalties com la diabetis o l'obesitat; però també conseqüències en el rendiments de treballadors i estudiants, en el PIB i alteracions mentals com la fatiga, la letargia o la disminució de la concentració.

El manifest alerta que els horaris desalineats que fan que els horaris comencin abans que el cicle natural dia-nit, com passa amb l'horari d'estiu, augmenten la privació de son i causen efectes negatius a la salut, l'economia i seguretat humanes. "La UE té el poder de canviar això", afegeix.

Per tot plegat, es proposa la formulació d'un full de ruta per posar fi a l'horari d'estiu al 2026. Aquest full de ruta s'hauria de centrar especialment en sectors que puguin experimentar un impacte més gran, com els serveis d'emergència i de transport, perquè puguin preparar-se per al canvi. També plantegen que s'acompanyi d'una campanya de sensibilització pública.

El mite de l'estalvi energètic

Els experts lamenten també que encara hi ha mites sobre l'horari d'estiu, com el de l'estalvi d'energia, que han frenat la presa de decisions al respecte. Asseguren que estudis recents assenyalen que no hi ha cap efecte, o fins i tot que hi ha més despesa d'energia amb l'horari d'estiu. També desmenteixen els suposats efectes beneficiosos sobre l'activitat comercial i turística.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive