Malgrat els esforços per adoptar vehicles elèctrics a Europa, la regió es troba significativament endarrerida en la carrera per la transició cap a aquesta tecnologia més sostenible. Un obstacle crític que impedeix el progrés és l'escassetat de matèries primeres essencials per a la fabricació de bateries, una situació que amenaça els plans de la Unió Europea de prohibir la venda de cotxes de combustió a partir de 2035.
D'acord amb una informació publicada per 'The Guardian', els fabricants europeus de cotxes han assegurat menys d'una sisena part de les matèries primeres clau necessàries per al 2030 per produir bateries per a vehicles elèctrics. Segons un estudi de Transport & Environment, aquestes companyies només han firmat contractes per al 16% del liti, el cobalt i el níquel necessaris per assolir els seus objectius de vendes de cotxes elèctrics el 2030.
L'estudi revela que els acords cobreixen només el 14% del liti, el 17% del níquel i el 10% del cobalt necessaris per complir els objectius fins al 2030. Aquestes xifres són particularment preocupants tenint en compte la prohibició de la Unió Europea sobre la venda de cotxes de combustió a partir del 2035.
Els fabricants europeus, com Mercedes-Benz, BMW, Hyundai i Kia, es troben entre els més endarrerits en la cursa per assegurar-se les matèries primeres. En contrast, Ford, Volkswagen i Stellantis han revelat plans d'abastiment de minerals per a bateries que rivalitzen amb empreses com Tesla i BYD, els quals ja han establert una àmplia avantatge en aquesta àrea.
"Hi ha una clara desconexió entre els objectius dels fabricants de cotxes elèctrics i les seves estratègies sobre minerals crítics. Tesla i BYD estan molt més avançades que la majoria dels fabricants europeus, que estan just començant a adonar-se del repte d'obtenir metalls per a les bateries", destaca Julia Poliscanova, directora de vehicles i mobilitat de T&E.
Un dels punts preocupants assenyalats pels investigadors és que molts dels acords entre fabricants podrien ser secrets, i molts d'ells estan considerant la possibilitat de reduir o eliminar l'ús de cobalt o níquel en la fabricació de bateries. No obstant això, fins i tot prenent aquests factors en consideració, la manca de matèries primeres obligarà els fabricants a lluitar per assolir els seus objectius d'electrificació.
Aquesta anàlisi coincideix amb les previsions de Benchmark Mineral Intelligence, les quals indiquen que la demanda d'alguns materials clau superarà àmpliament l'oferta en la pròxima dècada. Aquesta empresa preveu que la demanda de liti es quadruplicarà d'aquí al 2030, amb un dèficit previst de 390.000 tones en aquell any.
Dèficit de cobalt i níquel
La previsió també apunta a un dèficit de cobalt i níquel, descrivint una "gran desconexió de matèries primeres" que podria limitar la transició dels cotxes de gasolina i dièsel. Segons Caspar Rawles, director general de dades de Benchmark, el liti serà la principal causa que limitarà la producció a gran escala de bateries a mitjà o llarg termini.
En definitiva, l'escassetat de matèries primeres emergeix com un desafiament crític que posa a prova els objectius europeus d'adopció massiva de cotxes elèctrics. Els fabricants han de prendre decisions estratègiques en els propers anys per assegurar un subministrament estable i avançar cap a una mobilitat més ecològica.
Font: businessinsider.es
Comentaris