L'Energètica, de la Generalitat de Catalunya.
L'Energètica, de la Generalitat de Catalunya.

L'Energètica, l'aposta pública de la Generalitat pel canvi que ve

La nova firma de la Generalitat compta amb un pressupost de 25 milions d'euros per crear estructura i adquirir la condició d'agent del sector

patrocini pous lloguer segur
 

A principis del passat mes d’octubre, la Generalitat va comunicar la creació de L’Energètica. Una firma pública que, segons l’executiu de Pere Aragonès, naixia per incidir en el model energètic i, a la vegada, accelerar la transició energètica a Catalunya. Pocs dies després de l’anunci, l’administració catalana donava a conèixer els noms del consell d’administració i l’àrea directiva. Un àmbit liderat per Ferran Civit (President) i Daniel Pérez (Direcció general).

Per aquest any 2023, encara dins de la fase embrionària del projecte, L’Energètica tindrà un pressupost de 25 milions d’euros. Una xifra repartida en 15-20 milions pel negoci de consum, 2 milions de despesa corrent i una forquilla de 3-5 milions per inversions en parcs energètics.

“Com a tota empresa buscarem la rendibilitat, però està clar que a l’hora de fixar els nivells de rendibilitat tindrem en compte aspectes com l’impacte social o l’equilibri territorial del projecte”, afirma Daniel Pérez. Abans de plantejar inversions concretes, l’alt directiu veu necessari guanyar múscul administratiu.

Per aquesta raó, la Generalitat ha autoritzat la contractació de 30 persones que formaran part de la plantilla de L’Energètica. En aquest sentit, la firma vol prioritzar les incorporacions de les direccions tècniques, dos tècnics de renovables, responsable de comunicació i cap de recursos humans.

Col·laboració amb organismes i projectes ja existents

A causa de les complexitats com el temps o la manca d’una estructura consolidada, L’Energètica té la intenció de sumar-se a projectes renovables en tramitació avançada per accelerar el seu desplegament. “Per construir l’empresa també aprofitarem la capacitat licitadora d’altres administracions com és el cas d’Infraestructures.cat”.

A partir del 2024, els responsables de l’empresa pública esperen assolir un pressupost d’entre 50 i 100 milions d’euros, “això vol dir que tindrem major capacitat d’execució”, apunta Pérez. Actualment, a Catalunya hi ha 150 projectes energètics que ja han iniciat la tramitació administrativa, dels quals 44 han rebut la validació per part de les autoritats competents.

La generació de teulada i sobre terreny seran dos dels principals àmbits d’actuació. En el primer segment, l’actuació es realitzarà a partir de l’aparició de nous edificis o espais públics i “la vigència dels contractes existents amb altres empreses”.

En el camp del terreny, L’Energètica ja ha accedit a l’accionariat dos parcs eòlics: Parc Eòlic del Baix Ebre (25%) i Trucafort (Baix Camp i Priorat, 9,65%). Fins ara, les participacions d’aquestes instal·lacions formaven part de la xarxa d’Avançsa i la cessió s’ha dut a terme de forma gratuïta.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive