Mesa electoral eleccions municipals 2019. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Mesa electoral eleccions municipals 2019. Foto: R.Gallofré

Eleccions generals: què passa si em toca estar a la mesa i estic de vacances?

T'expliquem tot el que cal saber si et toca estar a la mesa en plenes vacances: possibilitat d'absentar-se, multes per no anar-hi i més.

patrocini Pous renda
 

El 23 de juliol tindran lloc eleccions generals anticipades a Espanya, a l'espera de confirmació oficial a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). El president del Govern ha fet l'anunci en resposta als resultats de les recents eleccions autonòmiques i municipals, on el PP ha sortit victoriós. Aquesta convocatòria electoral cau en ple període estival, la qual cosa pot generar dubtes en aquells ciutadans que, estant de vacances, es vegin obligats a formar part d'una mesa electoral.

Com es conforma la mesa electoral i les seves exempcions

La composició de la mesa electoral, formada per un president, dos vocals i dos suplents per cada càrrec, es determina per sorteig públic entre l'electorat. Existeixen diverses circumstàncies que poden justificar l'exempció d'un ciutadà de participar a la mesa electoral, com ara la edat (més de 65 anys), la maternitat en fase de lactància, un canvi recent de residència a una altra comunitat autònoma o la coincidència amb esdeveniments familiars inajornables d'especial rellevància. No obstant això, segons experts en la matèria, les vacances no són una causa explícitament reconeguda per estar exempt de la mesa electoral.

Fent referència a una instrucció de la Junta Electoral Central de 2011, una persona podria quedar exempta de ser membre de la mesa si el dia de les eleccions hi ha esdeveniments familiars d'especial rellevància que no es poden ajornar o que el seu ajornament comportaria importants perjudicis econòmics. Això s'aplica a esdeveniments com ara casaments, batejos, però no a les vacances.

Puc deixar d'anar a la mesa electoral si estic de vacances?

Tot i que les vacances no es consideren un motiu vàlid per estar exempt de formar part d'una mesa electoral, es podria considerar alguna excepció en casos extraordinaris. Amb les eleccions generals del 23 de juliol a la vista, es pot plantejar la possibilitat que la Junta Electoral Central revisi aquesta situació i clarifiqui aquest supòsit, tot i que probablement ho faria per confirmar que les vacances no són un motiu vàlid per estar exempt.

En relació a les conseqüències de no complir amb aquesta obligació sense justificació, la Llei Orgànica del Règim Electoral General tipifica aquesta conducta com a delicte, amb la conseqüència de l'imposició de dies-multa. La selecció dels membres de la mesa electoral es realitza per sorteig entre el dia 25 i el 29 després de la convocatòria d'eleccions. Una vegada realitzat el sorteig, es notificarà als seleccionats en un termini de tres dies.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive