L’economia submergida repunta en les feines de la llar
L’economia submergida repunta en les feines de la llar

L’economia submergida repunta en les feines de la llar

Almenys 30.000 persones, la majoria dones estrangeres, fan feina en l'àmbit de la llar i les cures sense alta a la Seguretat Social

patrocini pous comunitats


Almenys 30.000 persones van treballar en l'àmbit de la llar i les cures sense contracte ni alta a la Seguretat Social l'any 2023, més d'un terç dels 87.000 ocupats al sector segons dades recollides a l'informe 'El treball de la llar i les cures a Catalunya'. Tot i que des del 2012 la llei obliga les llars a formalitzar aquestes relacions laborals, un canvi que va ajudar a reduir el treball irregular, aquest no acaba de desaparèixer. De fet, els darrers tres anys ha repuntat la taxa d'informalitat del 20% fins al 35% de l'ocupació. Diverses fonts assenyalen que la raó principal és la creixent demanda social de cures que és atesa majoritàriament per dones estrangeres, molt sovint en situació administrativa irregular.

El treball de la llar engloba tasques com la cura de persones dependents, feines de neteja i cuina, o el cangur d'infants, totes al sí dels domicilis, i està marcat per un important nivell d'informalitat laboral en l'àmbit de les relacions laborals que s'estableixen directament entre famílies i treballadors, sense empreses intermediàries. Aquest àmbit, el de les llars que ocupen directament personal domèstic, és el que analitza l'informe 'El treball de la llar i les cures a Catalunya', de l'Observatori del Treball i Model Productiu, del departament de Treball i Empresa. 

Les dades

Pel que fa al nombre total de treballadores del sector, va créixer un 14% l'any passat fins a les 87.000 persones ocupades. Paradoxalment, això ha anat acompanyat d'una caiguda del nombre d'afiliacions a la Seguretat Social (-0,6%) i una davallada del nombre de nous contractes (-21%), dues dades que expliquen com el creixement de l'ocupació al sector és de caràcter irregular.

En concret, l'índex d'informalitat (la proporció de treball submergit respecte el total d'ocupats) ha arribat al 35%, i acumula tres anys de pujada. És deu punts més alt que el registrat el 2022 (25,9%) i quinze més que el que hi havia el 2020 (20%). A més, diverses fonts consultades per l'ACN sostenen que el percentatge de persones treballant de forma irregular en domicilis pot ser encara més alt.

Des de l'entitat Anem per feina, membre de la Xarxa Treball de la llar just, consideren que "no es recull la imatge real del sector", degut a l'alt nivell d'informalitat i la situació administrativa irregular de moltes de les persones que s'hi dediquen.

I això que l'informe ja apunta fins a quin punt aquest és un entorn absolutament feminitzat, on les dones van signar el 91% dels contractes laborals el 2023 i representen el 95% de les afiliacions al règim especial del treball de la llar de la Seguretat Social. Precisament aquest dissabte 30 de març se celebra el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, en femení. Segons les dades dels inscrits al règim especial del treball de la llar de la Seguretat Social corresponents a l'any 2023, el 47,4% dels treballadors en alta són estrangers, i si es mira per nombre de contractes, fins a un 62,9% van ser firmats per persones estrangeres no comunitàries.

Les raons de l'augment de la informalitat

Des de la Xarxa, atribueixen la gran informalitat que afecta aquest entorn laboral al fet que és un "espai d'oportunitat" per a les persones nouvingudes i que es troben en situació irregular, "que s'han de guanyar la vida i aquí troben una via d'ingressos". Això, afegeix, està coincidint amb una creixent "necessitat de serveis de cures per part de les famílies" i una cobertura insuficient de la demanda per par de l'administració.

Manuela Fernández, activista del sindicat independent SindiLlar, afegeix que la principal causa de tanta informalitat és la falta de permisos de residència i treball d'un gran nombre de dones migrants sense documentació, "que estan sostenint l'absència de l'Estat en l'àmbit de les cures". "La llei els exigeix estar tres anys en situació irregular fent feines que ningú vol fer", diu sobre el procés de regularització per arrelament social amb oferta de feina que estableix la llei d'Estrangeria. "Caldria almenys agilitzar els tràmits administratius", reclamen des de la Xarxa.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive