El cava, colpejat per la Covid.
El cava, colpejat per la Covid.

La DO Cava calcula pèrdues del 35% en el sector per la Covid

Colpejats per la pandèmia, l'evolució d'aquestes setmanes determinarà el sector a curt termini.

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Cava estima que la crisi econòmica derivada de la covid-19 farà caure el còmput de vendes a finals d'any, en una davallada que pot arribar al 35%. Així ho assegura a l'ACN el president de la DO Cava, Javier Pagès, que també apunta que hi ha altres càlculs més optimistes que situen la caiguda en el 15%. Davant l'amplitud de la forquilla, Pagès recorda que hi ha una gran diversitat de casuístiques a les empreses, en funció del perfil de negoci. "Que cauran les vendes és segur perquè és molt difícil mantenir el mercat amb dos mesos de tancament de canals tant importants com la restauració", apunta Pagès, que assegura que el mercat espanyol és el més ressentit.

En el moment de l'esclat de la pandèmia i durant l'inici del confinament, Javier Pagès augurava que la davallada de vendes seria del 25%. Pagès apunta que aquell càlcul fet des de la DO al març es basava en la previsió d'una suspensió de grans esdeveniments i d'un tancament de la restauració de curta durada.

Ara, després de tants mesos de restaurants i hotels tancats, el president de la DO Cava creu que la caiguda de vendes es pot acabar movent en una forquilla més àmplia, entre el 15 i el 35%. El motiu és la llarga durada que ha tingut l'estat d'alarma però també la diversitat de perfils empresarials que hi ha entre tots els productors. "Hi haurà gent que té el negoci més enfocat a l'enoturisme, a l'hosteleria i alhora centrat al mercat nacional, i això serà un cas extrem, de màxima dificultat", explica, contraposant-ho a altres negocis que, per exemple, es focalitzen cap a l'exterior i probablement no veuran caure les seves vendes de forma tant extrema.

Expectatives post-confinament

Amb l'inici del desconfinament, la DO Cava és ara a l'expectativa de com es comporta el turisme i l'economia domèstica. "Depenem molt de la gent que ve de fora però també de l'alegria a l'hora de gastar que mostrin els consumidors d'aquí", apunta Pagès, mentre assegura que el mercat espanyol és on es registrarà la davallada més gran d'ampolles venudes. En aquest sentit, Javier Pagès destaca que al mercat intern hi ha una forta incidència del turisme, la gastronomia i l'hosteleria. "Som un país on el consum a nivell de restauració té un pes molt més específic que a altres països de la Unió Europea", diu, assenyalant que això respon a un tarannà on predomina la vida social al carrer.

Pel que fa a la caiguda de vendes del mercat exterior, la DO Cava apunta que Anglaterra, Bèlgica i França seran països amb davallades considerables, si bé Javier Pagès matisa que ara per ara no disposen de dades concretes.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive