Digitalització, sostenibilitat i igualtat, els tres grans eixos de la FAGEM el 2021
Digitalització, sostenibilitat i igualtat, els tres grans eixos de la FAGEM el 2021

Digitalització, sostenibilitat i igualtat, els tres grans eixos de la FAGEM el 2021

Anuari 2021: repassem les principals accions dutes a terme per la FAGEM durant l'any que deixem enrere

La FAGEM ha estat al peu del canó des de l’inici de la pandèmia en el seu suport a l’empresariat del Maresme, de cara a fer front a la pandèmia i a la recuperació en l’escenari post-Covid. El present i el futur passen per la digitalització dels processos productius i de venda, la sostenibilitat del model productiu i la igualtat en l’àmbit empresarial.

Digitalització
L’organisme ha impulsat iniciatives com EixDigital, conjuntament amb GENTIC, en format de xerrades per la difusió i la sensibilització de la digitalització entre autònoms, empreses, emprenedors i professionals. A banda, a la FAGEM ha promogut sessions formatives en aquest àmbit de la mà d’EURECAT, i s’ha adherit a la campanya #NegociCibersegur de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

Sostenibilitat
Cal fomentar el coneixement i la consciència ambiental entre les empreses de la comarca, per la qual cosa la FAGEM ha impulsat un pla d’acció sostenible que ajuda a les empreses del territori a implementar canvis per minimitzar l’impacte sobre el planeta. La tasca en aquest sentit no acaba aquí: entre d’altres iniciatives, durant el 2021 s’ha seguit treballant en el projecte de Simbiosi Industrial, que fomenta el reaprofitament i la valorització dels residus en el si de les cadenes productives per promoure l’economia circular. A banda, s’ha engegat el Projecte diagnosi de sostenibilitat amb l’Ajuntament Mataró.

Igualtat i diversitat
La llista d’iniciatives dutes a terme per l’Àrea d’Igualtat durant el 2021 impressiona, però l’objectiu de lluitar contra les discriminacions i afavorir la igualtat real en les empreses del Maresme bé s’ho mereix. S’han dut a terme formacions per a la prevenció i l’abordatge de l’assetjament sexual, s’han elaborat plans d’igualtat per a empreses i institucions que ho han sol·licitat, s’han realitzat campanyes de difusió de bones pràctiques en aquest àmbit, la FAGEM ha entrat al Consell Nacional de les Dones de Catalunya... A banda, de cara al 2022 s’impulsaran les campanyes iniciades a finals d’aquest any: ‘Soc empresaria. Soc dona’, per visibilitzar l’emprenedoria femenina; i ‘Diferents però iguals’, un projecte que vol fomentar les bones pràctiques per tal que l’empresariat pugui d’adoptar una cultura diversa i pro igualtat i no discriminar per qüestions de sexe, raça o qualsevol altre condició.

Reactivació econòmica
La FAGEM ha col·laborat de manera molt estreta amb ajuntaments i institucions de la comarca per reactivar el teixit econòmic arran de l’esclat de la pandèmia, motiu pel qual s’ha integrat en les taules de reconstrucció que han promogut municipis com Mataró, Premià de Mar o Pineda de Mar. En el cas de Mataró, la FAGEM és un actor clau en una iniciativa sorgida d’aquesta Taula: el nou projecte per a la Reactivació Empresarial Postcovid, de cara a millorar les polítiques de les companyies de la ciutat en matèria de sostenibilitat, eficiència energètica, igualtat de gènere i diversitat i digitalització.


Soc empresària. Soc dona 

La campanya impulsada per la FAGEM i l’Ajuntament de Mataró visibilitza l’emprenedoria femenina

DIN A3   Maryam copia V2

Campanya de la FAGEM

 

La FAGEM, en col·laboració amb l’ajuntament de Mataró, impulsa la campanya ‘Soc empresària. Soc dona’ amb l’objectiu de visibilitzar l’emprenedoria femenina a la ciutat de Mataró.
Protagonitzada per sis empresàries de la ciutat (Andrea Tascon d’English to Go, Katy Muñoz de Textil Zedesa, Mariam Ayadi de WiPass, Núria Bassas de Fusteria Bassas, Sandra Iruela de Sandir i Yolanda Cebrià d’Excavacions Iluro), la campanya vol promoure la igualtat efectiva de les dones al teixit empresarial i empoderar-les per crear les seves empreses, agafar el relleu generacional a les empreses familiars i generar referents per a les properes generacions de dones.

Mentre que el talent femení va l’alça a Catalunya - la dona presenta uns índexs de formació superiors- el seu lloc al mercat laboral i a les empreses no es correspon amb aquesta tendència. Diferents indicadors mostren aquesta desigualtat (la taxa d’activitat emprenedora, la presència de dones als consells directius, la bretxa salarial i els finançament que aconsegueixen les seves empreses) que no només perjudica a les dones, sinó que influeix en la riquesa del teixit productiu, la seva capacitat per a absorbir talent (que és un recurs escàs) i per dissenyar respostes a les necessitats d’un mercat que sí és igualitari.
La iniciativa, que neix de l’Àrea d’Igualtat de la FAGEM, reforça el caràcter femení de paraules com lideratge, empoderament, igualtat, emprenedoria, talent, sensibilitat, actitud, creativitat, valors, essència i autenticitat. I les relaciona amb la forma que tenen les dones d’enfocar les empreses i el model de lideratge que practiquen. 

Dades globals a Catalunya: evolució positiva

En els darrers set anys el percentatge de dones que inicien el camí per tenir la seva pròpia empresa quasi s’han duplicat a Catalunya i dades del 2019 situaven l’índex de dones emprenedores al nostre país en un 7,9% enfront el 8,6% d’homes emprenedors. Si tenim en compte que el 2013 la proporció era de 8,3% homes i un 4,8% dones, la cosa evoluciona bé.  Tot i les xifres, cal seguir donar suport a la creació d’empreses creades per dones i seguir augmentant la visibilitat de casos d’èxit protagonitzats per dones.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive