Un dia per reivindicar el comerç just . Foto: R.Gallofré
Un dia per reivindicar el comerç just . Foto: R.Gallofré

Un dia per reivindicar el comerç just i la banca ètica

Una parada especial a la plaça de la Peixateria aquest dissabte treu la Botiga Solidària de Mataró al carrer per un dia

El calendari de tot l’any és procliu a dies internacionals i ocasions assenyalades. Una d’aquestes s’escau cada any a inicis de maig amb la celebració de la Festa del Comerç Just i de la Banca Ètica. Aquest any la celebració, a la que sempre s’ha sumat Mataró a partir del Grup Tercer Món, s’ha d’adaptar a la pandèmia però es farà una parada especial de la Botiga Solidària a la Plaça de la Peixateria. Per un dia, doncs, el comerç just sortirà al carrer. 

Òbviament, aquest any no es pot fer la Festa amb actes presencials ni tan sols amb la presència als mercats de la ciutat, com era habitual. Per contra des del Grup Tercer Món es fa difusió del manifest oficial que s’ ha redactat explícitament per la Festa del dissabte dia 8 i també de la parada especial que es posarà al davant de la Botiga Solidària de “La Peixateria” durant tota la jornada de dissabte. 

Botiga solidària Comerç Just. Foto: R.Gallofré

Botiga solidària Comerç Just. Foto: R.Gallofré

Manifest XXII Edició del Dia Mundial del Comerç Just 

I TU, QUÈ TRIES? AQUEST MAIG, PASSA’T AL COMERÇ JUST 

Les consumidores tenim poder. Tenint en compte les repercussions locals i globals del nostre consum, podem transformar el món en què vivim. Si reivindiquem un consum més just, podem avançar cap a un model que posi la vida dels pobles i la natura al centre. 

La crisi desencadenada per la Covid-19 ja ha provocat que, mentre les grans multinacionals multiplicaven els seus beneficis, les treballadores hagin perdut més de 3 bilions d’euros en salaris des de l’inici de la pandèmia. Aquest no és un fet circumstancial i, segons l’OIT i el PNUD, pot tenir efectes devastadors de llarga durada en els drets humans i ambientals, augmentant la pobresa i la fam, així com el risc del treball forçós i infantil i la desforestació. Aquests efectes nocius i injustos de les cadenes de subministrament els pateixen més intensament les dones i les poblacions del Sud Global. 

Però hi ha lloc per a l’esperança, des dels moviments de Comerç Just ens organitzem per produir i comercialitzar assegurant uns pilars bàsics compartits amb les Finances Ètiques i l’Economia Social i Solidària: la generació d’oportunitats per a productores desfavorides; la transparència i responsabilitat en els processos de fabricació i comercialització; les pràctiques comercials justes; salaris justos i dignes per a les treballadores; l’eliminació del treball forçós i infantil; l’eradicació de la discriminació, l’assoliment de la igualtat de gènere i la llibertat d’associació; bones condicions de treball; el desenvolupament de capacitats; i el respecte al medi ambient. 

Tenim el poder de triar un consum conscient que inclogui el Comerç Just i vetlli per unes relacions comercials justes per a totes les parts, incloses les del Sud Global. Enguany també reclamem a les responsables polítiques una reconstrucció amb justícia a la crisi desencadenada per la Covid-19 per no tornar a caure en els mateixos errors. 

Aquest maig, passem-nos al Comerç Just!

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive