un cop de cap necessari

Un cop de cap necessari perquè no s'encareixi la llar

Cugat Comas FOTO PORTADA: un cop de cap necessari

La factura de setembre serà rècord...

La ciutadania viu amb pànic davant l’arribada de final de mes. I és normal perquè no es parla d’altra cosa. El preu de l’electricitat està batent pràcticament cada setmana els seus rècords i ha ascendit a primera preocupació social. I direm preocupació perquè definir-ho directament de motiu de crispació i emprenyament deu quedar poc polit. Si el mes d’agost va acabar-se amb una inflació global del 3,1%, la més alta en un mes des del 2017, no cal ser endeví per creure que l’arribada del final de setembre pot ser una bofetada per moltíssima gent. 

El darrer anàlisi de la inflació és definitori: el capítol que inclou la llum, altres subministraments i l’habitatge és el que més contribueix a aquest increment. Va pujar un 10% respecte a l’agost de l’any passat.

La factura de setembre serà rècord: el preu de l’electricitat seguirà sent el gran tema durant setmanes

Fan falta canvis. A nivell estatal, per frenar l’escàndol del preu de l’electricitat, sí, però també un cop de cap familiar i personal. Per mirar de pal·liar la sagnia.

Les raons de l’encariment de l’electricitat són el doble mercat, el funcionament del majorista i el joc de les elèctriques. El disseny de la factura i com acaba repercutint en la factura final i el canvi d’aquesta conformen un còctel fatal, una bomba de rellotgeria que de moment no hi ha manera de desactivar i que pot esclatar a les mans del país. La seva conseqüència més directa és que s’encareix la llar. Estar-nos a casa és més car. Fer la intendència és cada cop més car. Això òbviament és socialment un generador d’encara més desigualtats. 

 

Claus

  •  El preu elèctric no para de batre récords i les factures de setembre seran tristament històriques

  •  De retruc del preu de l’electricitat, la inflació és la més alta dels darrers quatre anys

  •  El govern espanyol ha anunciat un pla per abaixar la factura: seria a partir del mes que ve

  •  Les elèctriques, que dominen el mercat, s’oposen als plans governamentals

  •  El paquet governamental també inclou mesures per protegir els consumidors més vulnerables

Com ho hem de fer per estalviar en electricitat?

Des de l’entrada en vigor de la nova factura elèctrica, a inicis de juny, es coneix que més enllà de les anades i vingudes del preu al mercat majorista, a nivell casolà, amb la nostra gent, a casa, tenim un marge de maniobra per mirar que la factura no es dispari. Poden ser canvis d’hàbits empipadors o directament impossibles de fer per a molta gent, per raons d’equipament, rutines laborals o personals o pel que sigui. Però amb la crisi de preus tot petit gest ajudarà. O pot ajudar.

Planificar amb antelació les tasques domèstiques i renovar les bombetes de la llar són algunes de les claus que donen les organitzacions de persones consumidores per a estalviar. El nou model de factura elèctrica està basat en la discriminació horària i dona més pes al terme variable (consum) davant del fix. Així, la nova estructura tarifària estableix tres períodes a tots els consumidors de menys de 15 kW (consumidors domèstics) per als usuaris amb PVPC.

Es fixen tres trams horaris: punta, pla i vall. El període punta, en el qual el cost dels peatges i els càrrecs és més alt, està comprés entre les 10.00 i les 14.00 hores i les 18.00 i 22.00 hores; el tram pla, amb un cost intermedi, se situa entre les 8.00 i les 10.00 hores, les 14.00 i les 18.00 hores i entre les 22.00 i 00.00 hores. La tarifa vall, la més barata de les tres, se situa entre la mitjanit i les 8 del matí (per a desesperació de les comunitats i de veïns amb el son fràgil) i s’aplica durant totes les hores dels caps de setmana i festius.

 

Assessorament energètic: rebaixant factures i desigualtats

Parelles de veïnes que truquen a casa, que piquen la porta. Què volen? “Som les picaportes, i venim a ajudar-li a pagar menys a les seves factures de la llum, el gas i l’aigua”, I després d’uns 35 minuts de mitjana de visita, la persona que ha obert s’estalvia el sobrecost que estava pagant. Aquest procés està passant des de fa setmanes al barri de Rocafonda de Mataró, el primer d’acollir-se al projecte A-porta que promou la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. De moment ja s’han visitat més de mig miler de llars i les dades són importants: el 49% tenien sobrecost en les factures de subministraments i fent assessorament comunitari les Picaportes del projecte han conseguit solucions a incipients problemes de pobresa energètica.

La meitat d’habitatges de Rocafonda paguen sobrecost pels seus subministraments

Les visites de les Picaportes busquen evitar l’exclusió social. Són parelles del barri que informen als seus veïns sobre consum d’energia responsable, aplicacions pràctiques per rebaixar el consum i sobretot a entendre i minimitzar les factures. Entre electricitat, aigua i gas, pràcticament la meitat de llars analitzades pagaven més del compte o, si es prefereix, podien pagar menys. El projecte a Rocafonda està pensat per a un total de 1.200 llars.

El consell majoritari

Esther Lumière és la coordinadora del projecte A-porta a Rocafonda i assegura que “òbviament notem molt la preocupació pel preu de la llum. Moltes de les famílies estaven al mercat lliure i les empreses han aprofitat el filó per sumar gent a les franges més cares. Al mercat lliure sempre acabes pagant més pel que el consell general que donem és estar al preu regulat”.

Cal entendre que aquest consell és especialment específic en barris com Rocafonda. “Els preus regulats pel govern són els més econòmics i a més estar al mercat regulat és necessari en casos de beneficiaris de bons socials. El nostre és un projecte que s’acostuma a aplicar en barris de famílies vulnerables, pel que el consell majoritari és aquest”, diu la coordinadora.

De moment, l’actual segona fase a Rocafonda és l’únic encàrrec fet a A-porta a la capital del Maresme. El balanç i la tasca feta aquests mesos evidencien que és una bona eina de treball social pel que la pròpia Lumière explica que “són les associacions veïnals o el propi Ajuntament els que podrien demanar que aquest programa arribés a altres zones i barris”. Els mataronins que gràcies al projecte ja paguen menys segur que ho recomanen. 

 

picaportes rocafonda 02
FOTO: picaportes rocafonda 02

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive