Volar en avió poc sostenible
Volar en avió poc sostenible

Redacció

Combustibles 'sostenibles' o volar menys, aquesta és la qüestió

Les aerolínies impulsen els 'fuels sostenibles', però els experts avisen que l'únic camí és volar menys

L'aviació ha estat un dels sectors que ha contribuït significativament a l'augment de les emissions de diòxid de carboni (CO₂) i, per tant, al canvi climàtic. Les emissions d'aquest sector representen entre un 3 i un 6% del total de les emissions de CO₂. A més, el trànsit aeri continua creixent a un ritme accelerat, el que planteja la qüestió crítica de com mitigar l'impacte ambiental de l'aviació.

Les aerolínies estan impulsant una nova alternativa: els Combustibles d'Aviació Sostenibles (SAF, per les seves sigles en anglès), que tècnicament no generen noves emissions de CO₂. Aquests SAF es produeixen captant CO₂ de l'atmosfera mitjançant un procés químic per crear un combustible sintètic. Això significa que el CO₂ que emeten en cremar SAF ja havia estat present a l'atmosfera i, per tant, es considera gairebé neutre en emissions.

No obstant això, el SAF és actualment costós de produir, aproximadament tres vegades més car que els combustibles convencionals, i el seu ús és encara limitat. A l'Aeroport del Prat, per exemple, la seva utilització no arriba a l'1%. Tot i així, les aerolínies consideren el SAF com la solució definitiva per al seu creixement sense haver de fer canvis significatius.

Els experts adverteixen que aquests combustibles no són la solució definitiva. El trànsit aeri es preveu que augmenti quatre vegades més en els propers anys, fet que resultarà en un augment de les emissions, fins i tot amb l'ús de combustibles sostenibles.

Stefan Gössling, professor de turisme a la Universitat de Linnaeus a Suècia, argumenta que les aerolínies tenen l'expectativa d'un creixement infinit, però la comunitat científica coincideix en que controlar la demanda és essencial per assolir els objectius climàtics. Això podria implicar la intervenció dels governs i institucions per prohibir rutes ja alternatives i viables mitjançant altres mitjans de transport, com ja ha fet França.

L'exemple del pont aeri Barcelona-Madrid, amb un tren d'alta velocitat competint amb vols, és un cas que il·lustra aquesta qüestió. Malgrat la competència ferroviària, algunes aerolínies continuen resistint-se a reduir les seves rutes.

El control de la demanda, crucial

En resum, mentre els combustibles sostenibles poden ser un pas en la direcció correcta, el control de la demanda de viatges en avió i la recerca d'alternatives de transport més sostenibles esdevenen crucials per abordar el problema de les emissions de l'aviació i complir els objectius climàtics. La pressió per canviar aquesta situació haurà de provenir dels governs i les institucions que han recolzat l'aviació amb milers de milions, ja que el poder del lobby aeronàutic és considerable i les eximeix de pagar impostos sobre els seus combustibles.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive