Cotxe elèctric xinès
Cotxe elèctric xinès

Com ens afecta la pujada d'aranzels de la UE al cotxe elèctric xinès

Els concessionaris catalans no creuen que la pujada d'aranzels tingui un impacte immediat, mentre esperen si les negociacions acaben evitant que s'apliqui definitivament

patrocini pous comunitats


A partir d'aquest divendres, els cotxes elèctrics fabricats a la Xina que entrin al mercat europeu es veuran afectats per un increment d'aranzels. Aquesta decisió de la Unió Europea busca contrarestar les ajudes d'Estat que la Xina proporciona als seus fabricants de vehicles de bateria elèctrica. Si les negociacions entre la UE i Pequín no arriben a un acord abans del novembre, aquests aranzels, que poden arribar fins al 38%, es faran definitius.

L'augment dels aranzels, que oscil·la entre el 17% i el 38%, s'afegeix al 10% ja existent per a totes les importacions de vehicles. Aquesta mesura és provisional i obre un període de quatre mesos per a més negociacions. Segons Eric Mamer, portaveu de la Comissió Europea, l'objectiu no és introduir aranzels per se, sinó corregir una situació de competència deslleial causada per les ajudes estatals xineses.

L'èxit de les negociacions serà clau, ja que, si no s'arriba a un acord, els aranzels podrien ser permanents durant cinc anys. Alguns països, com Alemanya, s'oposen fermament a aquesta mesura, i una majoria suficient d'aquests governs crítics podria bloquejar la decisió.

La reacció xinesa

Des de la Xina, el Ministeri de Comerç confia que les negociacions evitaran una guerra comercial no desitjada per cap de les parts. El portaveu ministerial ha destacat que no tots els estats membres de la UE donen suport a aquestes mesures antisubsidi. Un exemple d'això és Volkswagen, que fabrica i ven molt a la Xina, i que ha manifestat la seva oposició a les noves tarifes.

La Cambra de Comerç xinesa a la UE ha qualificat la mesura de proteccionista i ha demanat una consulta pragmàtica per evitar danys a la cooperació mútua i al desenvolupament de la indústria de l'automòbil.

Impacte sobre els preus

Les marques i models de cotxes elèctrics xinesos, com MG, BYD, Omoda (del grup Chery) i el Tesla Model 3, que tot i ser d'una marca americana es fabrica a la Xina, han guanyat popularitat a Europa. De moment, l'aplicació d'aquests aranzels no hauria de suposar un canvi immediat en els preus d'aquests vehicles als concessionaris catalans, ja que hi ha prou estoc disponible.

Augstí Garcia, president executiu del grup d'automoció Vallèscar, que comercialitza aquests vehicles al Vallès Occidental, no preveu canvis immediats en els preus ni problemes amb les entregues fins a finals d'any. Les marques han indicat que tenen estoc suficient per cobrir tres mesos de matriculacions.

Joan Dalmau, del portal coches.net, opina que les marques xineses poden absorbir els nous aranzels per mantenir els preus competitius a curt termini. A llarg termini, però, tot dependrà de com evolucioni aquesta guerra comercial. Si el conflicte s'intensifica, les marques xineses podrien accelerar la implantació de fàbriques a Europa, com Chery que ja té un projecte a l'antiga planta de Nissan a la Zona Franca de Barcelona.

Futur incert

La situació és complexa i l'evolució d'aquesta disputa comercial pot portar a diferents escenaris. Si les tensions augmenten, és possible que les marques xineses redueixin les seves inversions i fins i tot abandonin el mercat europeu. Per contra, si les negociacions prosperen, es podria veure un augment de la producció local de vehicles elèctrics a Europa, afavorint la cooperació industrial entre ambdues regions.

En resum, l'increment dels aranzels als cotxes elèctrics xinesos per part de la UE té el potencial de desencadenar canvis importants en el mercat automobilístic europeu. Les pròximes setmanes seran crucials per determinar l'impacte real d'aquestes mesures en els preus i la disponibilitat de vehicles elèctrics a Europa.

Font: ccma.cat/324

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive