El pla del Govern per reforçar l'administració inclou l'eliminació de la cita prèvia obligatòria en un termini aproximat de nou mesos, segons va explicar el dilluns, dia 7 d'octubre, el conseller de Presidència, Albert Dalmau. El conseller va reivindicar el dret de la ciutadania a poder ser atès de manera presencial per fer els seus tràmits amb l'administració i acabar amb la "imposició" de la cita prèvia que es va consolidar després de la pandèmia. Dalmau va presentar una bateria mesures per a la millora de l'administració pública, que inclou, entre d'altres, un concurs públic per a l'elecció d'alguns alts càrrecs del Govern o directius d'empreses públiques. El pla també incorpora un programa de beques per a 2.000 joves per acostar-los al sector públic.
Una de les mesures en les quals més va incidir Dalmau és en l'eliminació per llei de la cita prèvia obligatòria. Segons el conseller, la cita prèvia obligatòria és una pràctica que es va estendre durant la pandèmia i considera que, un cop finalitzada, també cal posar fi a aquesta pràctica. "La pandèmia s'ha acabat, la cita prèvia també", va sentenciar. Dins d'aquest marc, Dalmau va incidir que no suposa acabar totalment amb aquest procediment, sinó desvincular-se d'aquesta "imposició" que pateixen els ciutadans per fer qualsevol gestió amb l'administració pública.
Dalmau va explicar que "si cal es reforçaran plantilles on els serveis estiguin més tensionats" i va anticipar que creu que alguns dels sectors poden ser els de la seguretat o entitats i consorcis públics. "Hem d'acabar amb aquesta praxis d'una vegada pe totes", va reiterar Dalmau, que va admetre que aquesta obligatorietat pot haver causat certa "desafecció" de la ciutadania cap als serveis públics.
Beques per a 2.000 joves
D'altra banda, la principal política de foment per atraure joves en el sector públic serà les 2.000 pràctiques anunciades pel conseller, que suposaran una inversió de 40 milions d'euros. En aquest context, Dalmau va assegurar que 77.000 treballadors de la Generalitat tenen més de 50 anys, el qual suposa un 39% del total. A més, va afegir que en el 2030 se'n jubilaran 27.000, un 14% del seu conjunt. El conseller va destacar que cal afrontar el "relleu generacional", així com "fomentar vocacions públiques" per part dels estudiants universitaris i de centres de formació professional.
Pel que fa la professionalització del sector públic, Dalmau va explicar que el Govern aposta per una "professionalització" de la direcció pública i que els alts càrrecs vinculats a l'administració de la Generalitat siguin escollits mitjançant concursos. "Volem atraure professionals al sector públic i necessitem la imatge que la direcció pública està professionalitzada", va precisar el conseller, que va assegurar que es tracta d'una mesura esperada i per això va insistir en fer "passos decidits" cap a la "professionalització dels serveis".
Per dur a terme aquesta transformació i reforma del sector públic, que el conseller va explicar que seria de forma "gradual" i escoltant els diferents sectors implicats, es constituirà una Comissió d'Experts (CETRA), que estarà presidida per doctor en Ciències Polítiques i de l'Administració de la UAB, Carles Ramió.
El pla, presentat en roda de premsa pel conseller Dalmau inclourà 17 mesures de xoc per a la seva aplicació de forma urgent i que s'aniran aplicant en paral·lel a la feina de la comissió d'experts. Aquest òrgan es reunirà cada mes fins a un màxim de deu i constarà de 12 grups de treball al voltant de, per exemple, la simplificació normativa i de processos, la digitalització integral de l'administració, el prestigi institucional, el sector públic com a generador d'activitat econòmica o la mateixa eliminació de la cita prèvia obligatòria -d'aplicació més immediata- i la professionalització de l'administració.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris