img 20221123094018
img 20221123094018

La caiguda de FXT i els dubtes de les criptomonedes

La crisi de la plataforma FTX ha generat moltes incerteses en un àmbit sense regulació que porta un any de davallada evident.

patrocini pous
 

L’1 de desembre de l’any 2001, el govern de l’Argentina, presidit per Fernando De la Rúa, va imposar restriccions a la retirada d’efectiu per evitar la fuga de capitals i una situació de pànic al sistema bancari. Aquesta mesura, popularment, es va conèixer com a corralito i va acabar desembocant en una greu crisi econòmica i social al país sud-americà.

De la nit al dia, milers d’argentins i argentines es van quedar sense els seus estalvis o bé els mateixos van perdre gran part del seu valor monetari. Tot i ser contextos diferents, aquesta sensació s’ha escampat arreu del món, en els darrers dies, per la fallida de la plataforma de criptomonedes FTX.

La diferència de l’entramat de Sam Bankman-Fried amb Argentina és que els inversors de moneda virtual no han hagut d’anar a un caixer o banc, sinó fer un clic i observar com s’ha bloquejat l’accés als seus diners, sense cap mena de responsabilitat per part d’un tercer. El passat divendres, FTX tenia 869 milions d’euros als comptes i un passiu de 8.697 milions.

La pena del telenotícies amb l’univers blockchain

Una crisi de les mateixes característiques de la plataforma FTX sempre genera una certa inseguretat. “Quan parlem de criptomonedes i l’univers blockchain, un dels principals problemes és que no tenim temps suficient per explicar conceptes de gran complexitat”, explica Victor Monreal, president de l’Associació Catalana d’Actius Digitals.

Malgrat les actuals incerteses i dificultats puntuals, Monreal vaticina com el blockchain “acabarà canviant, fins i tot, la nostra forma d’interactuar”. En aquest sentit, l’inversor també és CEO de la firma Método Bitcoin i té l’objectiu d’apropar la tecnologia “al vocabulari de la meva mare”.

Monreal: "No tenim temps suficient per explicar conceptes de gran complexitat"

En un intent de minimitzar l’impacte de la crisi a FTX, Victor Monreal recorda que l’evolució història de les criptomonedes ha patit “la pujada i baixada natural de qualsevol altre cicle”. La polèmica al voltant de l’espai d’intercanvi de moneda amb seu a les Bahames no ha finalitzat, a hores d’ara s’han registrat atacs informàtics.

En quins sectors es pot implementar?

L’interès dels fons de capital risc pel blockchain ha crescut. “Tenen interès, però amb cautela perquè és un àmbit sense regulació”, afirma Ernest Sánchez. El cofundador de Nuclio situa “la verificació de transaccions de qualsevol àmbit” com una de les principals potencialitats d’aquesta tecnologia.

A l’hora de transferir el coneixement del blockchain al gran públic, Sánchez creu que “no cal ser expert, sinó entendre quin ús et pot servir”. De fet, el directiu de Nuclio ha recorregut a la història d’Internet per legitimar el sistema alternatiu, “tothom es feia preguntes i ara ningú qüestiona res vinculat al seu ús”.

Per la seva banda, Manel Sort obre noves vies de negoci a través del gaming. El CEO de G4AL, empresa vinculada a l’ecosistema de Nuclio, fa una crida a “treure profit a l’entreteniment, ara una persona pot jugar i, a la vegada, monetitzar la seva partida”.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive